Soha ennyien nem panaszkodtak testi fenyítésre

Vágólapra másolva!
Egyre több panasz érkezik az oktatási ombudsmanhoz iskolai testi fenyítések miatt - derült ki Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosának éves beszámolójából. Az ombudsman szerint gyakori panasz az is, hogy az iskolák türelmetlenül bánnak a lisztérzékeny és cukorbeteg gyerekekkel.
Vágólapra másolva!

Évről évre nő az iskolai testi fenyítéssel kapcsolatos ügyek száma - mondta Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa éves beszámolóját ismertetve szerdán. Tavaly körülbelül harminc ilyen ügyben folytattak vizsgálatot, és Aáry-Tamás Lajos szerint rengeteg levél érkezik a hivatalhoz. Ezekben a tanárok egyre drámaibb jelenségekről számolnak be, és úgy érzik, sokszor eszköztelenek.

Egyre több fiatal követ el erőszakos cselekményeket, és egyre súlyosabbakat; igen súlyos a helyzet a szakiskolákban - mondta az ombudsman. A miniszteri biztos a kirívó esetek között említette azt, amikor egy pedagógus annyira elveszítette az önuralmát, hogy órákra bezárta egy diákját a zuhanyzóba, de előfordult az is, hogy tanárt ütött arcul szülő. Aáry-Tamás Lajos szerint nem több eszközre van szükség, hanem azt kell megnézni egy adott településen: "ki kapja a fizetését azért, hogy fiatalokkal, családokkal vagy bűnmegelőzéssel foglalkozik".

Az ombudsman bejelentette, hogy országos reprezentatív vizsgálat indul hamarosan az iskolai erőszak témakörében. A vizsgálattal azt akarják megtudni, milyen erőszakos jelenségek tapasztalhatók az iskolákban, és milyen javaslatok vannak ezek kezelésére. Az általános iskolákat, középiskolákat és szakiskolákat érintő, interjúkon alapuló felmérés eredménye tavaszra várható - közölte a miniszteri biztos. A Hiller István oktatási miniszter által is támogatott vizsgálat kezdetének időpontját még nem tűzték ki. Az ombudsman a fogyatékos gyermekek jogairól is átfogó vizsgálatot tervez.

Éves beszámolójában Aáry-Tamás Lajos külön ügycsoportként beszélt azokról az esetekről, amelyekben valamilyen szempontból társaiktól különböző gyerekek, például lisztérzékenyek vagy cukorbetegek érintettek. Sokszor számoltak be arról, hogy az oktatási intézmények türelmetlenek velük. Volt, akit el is tanácsoltak, holott a gyerek betegsége erre nem lehet indok.

Több esetben fordultak az ombudsmanhoz az iskolába bevihető tárgyak kapcsán is. Aáry-Tamás Lajos ezekről azt mondta: az iskoláknak azokért a tárgyakért kell felelősséget vállaniuk, amelyek az intézményekben elengedhetetlenek, de az aranyláncért vagy a százezer forintos mobiltelefonért nem.

Az ombudsman szerint soha ennyi panasz nem érkezett a gyes-en, gyed-en lévőktől a felsőoktatási költségtérítések kapcsán. Problémás területként említette azt is, hogy a 40 év felettiek nyelvvizsga nélkül szerezhetnek diplomát. Emiatt is sok a panasz és szerinte a rendelkezésnek nincs alkotmányos alapja.

A miniszteri biztoshoz tavaly a közoktatás területéről 871, a felsőoktatásról 607 panasz érkezett, kevéssel több, mint tavaly. A panaszok 38,9 százaléka érkezett tanulóktól, hallgatóktól, 22,7 százaléka szülőktől, 19,4 százaléka pedagógusoktól, intézményvezetőktől, oktatóktól. Az ombudsman 701 állásfoglalást adott ki. Az ajánlások 98 százalékát megfogadják az érintettek - mondta Aáry-Tamás Lajos.