Bekérette a szlovák nagykövetet a Külügyminisztérium

Vágólapra másolva!
A jövő hétre vár magyarázatot a kormány Pozsonytól a magyar kisebbséget negatívan érintő jelenségekre - közölte a bekéretett szlovák nagykövettel Göncz Kinga. A külügyminiszter szerint Robert Fico szlovák miniszterelnök felelős koalíciós partnereinek megnyilatkozásaiért. A szlovák fél szerint a magyar külügyminisztérium állításai elfogadhatatlanok.
Vágólapra másolva!

Göncz Kinga külügyminiszter csütörtökön hivatalába kérette Juraj Migast, Szlovákia budapesti nagykövetét - közölte a Külügyminisztérium szóvivői irodája. A külügyminiszter a találkozón magyarázatot kért az elmúlt hetekben elhangzott szlovák megnyilvánulásokra, amelyek a magyar álláspont szerint elfogadhatatlanok és érthetetlenek.

A miniszter szerint a pozsonyi kormány megszegte korábbi ígéretét azzal, hogy a legújabb szlovák tankönyvekben a helységnevek nem szerepelnek magyar átírással. Göncz nehezményezte azt is, hogy a szlovákiai magyar iskolák alig jutottak EU-s támogatásokhoz, és kifogásolta a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, illetve Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja elnöke elleni támadásokat.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Robert Fico miniszterelnök politikailag felelős azért, mert néhány, a szlovák koalícióban szerepet vállaló politikus nézetei elérik a gyűlöletbeszéd szintjét. A miniszterelnöknek felelőssége van abban is, hogy olyan légkör alakult ki, amelyben a fiatalok a magyarság gyűlöletét hangoztató nézetek hatása alá kerülnek - mondta a külügyminiszter.

Göncz Kinga azt kérte, a szlovák kormány foglaljon állást, hogy a negatív tendenciák Pozsony hivatalos politikai irányvonalát jelentik-e. A külügyminiszter szerint Magyarország elvárja: a szlovák fél lehetőleg a jövő héten adjon magyarázatot a felvetésekre. A magyar kormány a válasz függvényében veszi fontolóra további diplomáciai lépéseit - közölte a szóvivői iroda.

Visszautasította Pozsony az állításokat

A szlovák külügyminisztérium "egészében és részleteiben is" visszautasítja a magyar külügyminisztérium álláspontját, amelyet csütörtökön ismertettek a magyar külügyminisztériumba bekéretett budapesti szlovák nagykövettel - reagált a szlovák fél csütörtök délután. Pozsony szerint a magyar fél hangvétele, s annak megalapozatlan állításai elfogadhatatlanok. Budapest konfrontációt kereső álláspontjai és lépései azóta vannak jelen a magyar politikában, amióta Szlovákia jelenlegi, Robert Fico vezette kormánya demokratikus választások nyomán hatalomra lépett - közölte a szlovák külügyminisztérium.

Robert Fico szlovák miniszterelnök pedig - szóvivőjén keresztül - annyit közölt: a magyar fél provokálja Szlovákiát, s ezt azért teszi, mert odahaza gondjai vannak. Hozzátette, a vádakra neki továbbra is az a válasza, hogy ismét hivatalos szlovákiai látogatásra hívja meg a magyar miniszterelnököt.