Elnapolták a cipődobáló tüntető tárgyalását

Vágólapra másolva!
Elnapolták a tárgyalást csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) abban a perben, amelyben egy nyugdíjas férfit a szeptember 20-i fővárosi rendbontásokkal kapcsolatban csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolnak. A vád szerint a férfi cipőket és egyéb tárgyakat dobott a rendőrsorfal felé. 
Vágólapra másolva!

A vád szerint a férfi szeptember 20-án este a budapesti Szabadság téren, a szovjet emlékműnél a megbontott kordonon belépve legkevesebb öt alkalommal földről felszedett cipőket, illetve különböző tárgyakat hajított a tömeggel szemben felállt rendőrsorfal felé. Ezzel a rendbontó akadályozta a jogszerű rendőri intézkedést - mondta az ügyész.

A vádlott nem ismerte el bűnösségét, vallomást nem kívánt tenni. Az ügyben eljáró bíró ismertette a férfi korábban tett vallomását, amely szerint a vádlott határozott és kizárólagos célja az volt, hogy megdobálja a szovjet emlékművet.

A férfi vallomásában azt mondta, hogy összesen két és fél pár cipőt hajított el. Kitért arra, hogy 1956 októberében sorkatonai szolgálatát töltötte Budapesten, a forradalom idején csatlakozott a Széna téri felkelőkhöz, majd később emiatt Nyugatra volt kénytelen menekülni. Nagy-Britanniából az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után tért haza, hogy támogassa a kormánnyal szembeni ellenállást.

A bíróság előtt tanúként meghallgatott egyik rendőr elmondta: látta, hogy a férfi több alkalommal különböző tárgyakat dobott a rendőrök felé. Egy nő, aki részt vett a tüntetésen, tanúvallomásában azt mondta: a vádlott nem a rendőrök felé dobált, hiszen előttük nem volt rendőri sorfal, volt annyi hely, hogy a rendőrök között eldobja a cipőket.

A bíró a tárgyalást elnapolta, mert nem álltak rendelkezésre olyan technikai feltételek, hogy az esetről készített videofelvételt megtekintsék. A tárgyalás a felvétel megtekintésével és a perbeszédekkel folytatódik október 8-án.

A szeptember 20-i rendbontás akkor kezdődött, amikor a Magyar Demokratikus Charta és a cigányszervezetek demonstrációja ellen tiltakozó radikális csoportok a Hősök terén tartott rendezvényükről a Szabadság térre értek. A radikálisok egy része macskaköveket, Molotov-koktélokat, égő anyagokat és cipőket dobált a szovjet hősi emlékmű, illetve az azt védő rendőrök felé. A rendőrség ekkor könnygázt vetett be, és rövid idő alatt a térről a környező utcákba szorította a rendbontókat. A rendőrség az este fél nyolcig tartó összecsapások idején 15 embert őrizetbe vett.