Paul Lendvai: Csányi áll az adatgyűjtési ügy központjában

Vágólapra másolva!
Csányi Sándor OTP vezérigazgató szerepét emelte ki az adatgyűjtési üggyel foglalkozó cikkében Paul Lendvai ausztriai publicista. A Der Standardban megjelent írás szerint a kommunizmus összeomlása utáni legnagyobb magyarországi botrány tört ki.
Vágólapra másolva!

Árnyék borul Magyarországra címmel közölte csütörtöki számában a Der Standard osztrák liberális napilap Paul Lendvai jegyzetét a magyarországi adatgyűjtésről. A magyar születésű ausztriai publicista szerint Magyarországot a kommunizmus összeomlása utáni időszak legnagyobb belpolitikai botránya tartja hatása alatt.

Lendvai írásában a két legtehetségesebb politikusnak nevezi Gyurcsány Ferenc kormányfőt és Orbán Viktor Fidesz-elnököt. Szerinte az adatgyűjtési ügy nem pusztán kettejük harcáról szól, hanem a középpontban a legnagyobb magyarországi bank, az OTP vezérigazgatója, az ország leggazdagabb embere, az 55 éves Csányi Sándor áll.

A publicista ismertette az adatgyűjtési ügy eddigi fejleményeit, majd megjegyezte, hogy az UD Zrt.-t a kommunista titkosszolgálat korábbi magas rangú tisztjei vezetik. Ebben az értelemben természetesen az öt hivatalos titkosszolgálat árnyékba vesző világában zajló testvérháborúról is szó van - írta Lendvai.

A publicista szerint nyilvánvaló, hogy kormányszervek a lehallgatott beszélgetések kényes részleteit szándékosan szivárogtatták ki a liberális vagy baloldali sajtónak, bár a hivatalos vizsgálatok még nem zárultak le. "Eddig Dávid Ibolya, az MDF elnöknője tűnik az ügy erkölcsi és politikai nyertesének: riválisait kizárták a pártból" - állapította meg Lendvai.

Lendvai cikkében kitért Arnóth Sándornak, a Fidesz képviselőjének a parlamentben elhangzott beszólására is, majd jegyzete végén feltette a kérdést: "Mi lehet azonban a legnagyobb hatalommal rendelkező oligarcha célja, aki sajtóhírek szerint 2002 és 2008 között a tízszeresére, 160 milliárd forintra növelte vagyonát, és nemcsak az OTP-t, de közvetett módon a Mol olaj- és gázipari konszernt, az elektronikai és húsfeldolgozó ipar, illetve a bortermelés egy jelentős részét, továbbá egy sor egyéb gazdasági ágazatot is ellenőrzése alatt tart? Ki akar-e lépni az 55 éves Csányi Sándor az árnyékból, és átállítani a váltókat a Gyurcsány utáni korszakra?"