Visszakoztak a Tarka Magyar ellentüntetői

Vágólapra másolva!
Nem lesz ellentüntetés a szombati, erőszak és kirekesztés elleni Tarka Magyar! felvonulással szemben. Az ellentüntetést szervező magánszemély ugyanis visszavonta a bejelentését. A békés demonstrációt hangsúlyozó tüntetés szervezői szerint ezek után nincs szükség arra, hogy felvonulási útvonalukat kordonokkal kerítsék körbe.
Vágólapra másolva!

Szombaton tartják Budapesten a Tarka Magyar! nevet kapott demonstrációt, amely az erőszak és a kirkesztés ellen szólt. A megmozduláshoz ellentüntetést jelentett be egy magánszemély,de csütörtök reggelre visszavonta, így nem lesz ellendemonstráció. A MTI információját Bódis Kriszta, a Tarka Magyar! szóvivője megerősítette.

A Tarka Magyar! szervezői csütörtökön tudták meg, hogy nem lesz ellentüntetés, ezért azt kérik, a szombati tüntetésüket ennek megfelelően biztosítsa a rendőrség. "Az erőszak és kirekesztés elleni békedemonstráció szervezői nem tartják indokoltnak és céljaikkal összeegyeztethetőnek a felvonulás kordonok közé szorítását" - közölték a szervezők.

"Kizárólag békés eszközökkel kívánjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a többségi Magyarországnak elege van az erőszakból, a félelemkeltésből és a diszkriminációból", közölték a szervezők. Ezzel a céllal szerintük a kordon nem fér össze, ezért kérik a rendőrséget, hogy ne használja azt a biztosításhoz. A kordonozás a szervezők szerint nem mindig hatásos, ráadásul több millió forintba is kerülne.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője korábban közölte: az "Összefogás az erőszak ellen" nevű civil tömörülés még augusztus 28-án jelentette be a rendőrségen, hogy október 4-én az Erzsébet térről a Hősök terére vonulva kívánnak demonstrációt tartani. Az ellentüntetők a Hősök teréről indulva az Andrássy út szervízútján a Szent István-bazilika előtti térig vonultak volna.

A rendőrség az MTI korábbi információi szerint azt tervezte, hogy az egész belvárost fémkordonokkal zárja le. A júliusban tartott melegfelvonuláson történtekből okulva az Andrássy utat nem a közvetlen kereszteződéseknél, hanem egy utcával bentebb zárták volna le, hogy a menet résztvevői ellen tiltakozók dobótávolságon kívül kerüljenek.

A tüntetésekkel kapcsolatban a rendőrség pénteken tart majd sajtótájékoztatót.