Jogellenes volt a gyöngyösi fideszesek visszahívása

Vágólapra másolva!
A közigazgatási hivatal döntése szerint jogellenes volt, hogy augusztusban visszahívták a bizottsági elnöki posztokról a gyöngyösi fideszeseket, akik előzőleg a gumigyár megépítése ellen tiltakoztak - írja a pénteki Népszabadság. A polgármester ennek ellenére nem akarja visszavonni a visszahívásról szóló határozatot.
Vágólapra másolva!

Jogellenes volt, hogy Gyöngyös szocialista többségű önkormányzata visszahívta augusztusban a Fidesz képviselőit az önkormányzati bizottsági elnöki posztokról - számolt be a közigazgatási hivatal döntéséről a pénteki Népszabadság.

A fideszes képviselőket azután hívták vissza, hogy a Fidesz népszavazást kezdeményezett az Apollo indiai gumigyár gyöngyösi beruházása ellen, és a cég elállt a gyár megépítésétől. A Fidesz akkor"statáriális népbírósági eljárásról" beszélt, míg az MSZP-s polgármester azt állította: csak így akarta jelezni, hogy egy párt nem okozhat kárt saját városának.

A közigazgatási hivatal most formai hiba miatt ítélte jogellenesnek a visszahívást. A hivatal szerint az volt a gond, hogy a gyöngyösi közgyűlés csak határozatban vonta meg a bizalmat a fideszes bizottsági elnököktől, pedig az állandó bizottságok összetételét a helyi rendeletként elfogadott szervezeti és működési szabályzat (szmsz) tartalmazza - írta a Népszabadság.

Tatár László, a gyöngyösi Fidesz-frakcióvezető felszólította Hiesz György polgármestert, hogy szüntesse meg a jogsértő helyzetet, és az MSZP kérjen nyilvánosan bocsánatot. Hiesz viszont nem ért egyet a közigazgatási hivatal döntésével. Nem vonja vissza a határozatot, helyette rendeletben módosítaná az szmsz mellékletét. Ehhez megvan az MSZP-nek a szükséges többsége.

A Népszabadságnak nyilatkozó Kolláth György alkotmányjogász szerint ha nem helyezik hatályon kívül a kifogásolt határozatot, azt bíróság előtt kell megtámadnia a közigazgatási hivatalnak. Kolláth azt mondta: ha a határozat mégis maradna, és a rendeletet módosítanák, az ügy az alkotmánybíróság elé kerülne, mert önkormányzati rendeleteket csak az AB előtt lehet megtámadni.

A pénteki Magyar Nemzetnek Tatár László elmondta: már bírósági szakaszban van a büntetőügy, amelyet a kizárásról döntő augusztus 28-i ülés után indítottak rágalmazás és becsületsértés miatt.