Zárolták a Gyálon talált fertőzött tejport

Vágólapra másolva!
A hét elején derül ki, meg kell-e semmisíteni a Nestlé raktárában zárolt több mint öt tonna tejport, melyben az első vizsgálatok határérték feletti melamint mutattak ki. A Bangkokból származó Nestlé Coffee Mate nevű tejpor még nem került kereskedelmi forgalomba, a cég kérte az ellenőrzését. A Nestlé szerint más termékeikben biztosan nincs melaminnal hamisított tej - ettől az anyagtól 53 ezer gyerek betegedett meg Kínában, az okozott vesebetegségbe négyen bele is haltak.
Vágólapra másolva!

Várhatóan keddig kiderül, valóban meghaladja-e a határértéket a Nestlé Bangkokból Magyarországra hozott tejporában talált melamin. Az első vizsgálat a Nestlé Coffe Mate nevű kávéfehérítőben a 2,5 milligrammos határérték feletti mennyiségű melamint mutatott ki. A második hatósági mintavétel már megtörtént - mondta az [origo]-nak Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője.

A Nestlé tejpora még nem került kereskedelmi forgalomba, a cég önellenőrzést kért. A termékek bevezetése előtt a svájci édesipari cég Magyarországi vállalata, a Nestlé Hungária Kft. szokott ellenőrzést kérni, ilyenkor elküldik a mintákat a hatóságnak - mondta az [origo]-nak a cég szóvivője, Suhajda Krisztina. Az 5 grammos kiszerelésben Magyarországra hozott termék jelenleg a raktárakban van zárolva, és ha az újabb vizsgálatok is kimutatják a hatérérték feletti melamin-tartalmat, a mintegy 5,5 tonna tejport megsemmisítik.

Teljesen kizárt, hogy melaminnal szennyezett Nestlé-termék lenne forgalomban Magyarországon - jelentette ki Suhajda Krisztina. Ez szerinte azért nem lehetséges, mert a gyártás során többféle ellenőrzést is végeznek. "Nincs olyan termékünk, amely a kávéfehérítőhöz hasonló lenne" - mondta, hozzátéve, hogy Távol-Keletről származó áru sincs Magyarországon, mert termékeiket az EU-ból hozzák.

A cég nyilvántartása is ellenőrzés alatt áll, a hatóságok azt vizsgálják, a melamin-botrányban érintett távol-keleti régiókból kerültek-e még Nestlé-termékek Magyarországra - mondta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője. Bognár Lajos szerint ugyanakkor a cég "felelősségteljes vállalati magatartást tanúsított", amikor önellenőrzést kért, emiatt nincs ok arra, hogy a hatóság külön figyelmet fordítson a Nestlé termékeire.

A fehér nyúl volt az első

Süth Miklós országos főállatorvos szombaton jelentette be: melaminnal szennyezett terméket találtak Gyálon, az ipartelepen a biztonsági ellenőrök. A tejben és tejtermékekben, így a tejporban is kilogrammonként 2,5 milligramm melamin engedélyezett - mondta. A megvizsgált tejporban, a Nestlé Coffee Mate termékében a határértéket némileg meghaladó mennyiséget, kilogrammonként 2,7 milligrammot mutattak ki a vizsgálatok, így a termék nem hozható forgalomba.

A melamint eredetileg a ragasztó- és a műanyaggyártásban használták, fogyasztása elsősorban a vesét károsítja. A tejporhoz Kínában azért adagolták, hogy látszólagosan megemelje a tej fehérjeszintjét és elrejtse, hogy a tejet felvizezték. A melaminnal fertőzött tejpor, illetve az ebből készült élelmiszerek miatt Kínában az elmúlt hetekben 53 ezer gyerek betegedett meg, közülük négyen meg is haltak.

Magyarországon is találtak már melaminnal szennyezett édesipari terméket: egy White Rabbit - fehér nyúl - nevű, Kínából származó cukorkában. A hatóságok lefoglalták a forgalomba került édességet - összesen 13 csomagot -, ennek ellenére nem zártható ki, hogy piacokon vagy más helyeken kapható a cukorka. A White Rabbit melamintartalma az egészségügyi határérték alatt volt.