Lézerrel vetítettek a Parlamentre

Vágólapra másolva!
Három percen át lézerrel ábrát és feliratokat vetítettek a Parlamentre hétfő este a Lehet más a politika! mozgalom népszerűsítésére. A lézert egy szállodai szobából irányították az épületre, miután a rendőrség az utcáról megtiltotta a vetítést.
Vágólapra másolva!

A Lehet más a politika! mozgalom tagjai és szimpatizánsai hétfő este lézerrel írták fel a Parlament Dunára néző homlokzatára szervezetük monogramját, honlapjának címét és egy ábrát is megjelenítettek az épületen.

Az MTI helyszíni tudósítója szerint a mozgalom tagjai azt tervezték, hogy a Batthyány térről festik meg zöld lézerrel a Parlamentet, de a kiérkező rendőrök ezt nem engedélyezték. A mozgalom tagjai ekkor autóba ültek, elhagyták a helyszínt és végül egy szálloda hatodik emeleti szobájából irányították a lézert az Országházra. A vetítést a szálloda igazgatója és a biztonsági őrök állíttatták végül le.

A Parlamenten három percig volt látható - nagyon halványan - a mozgalom monogramja, honlapjának címe és egy sétáló ember ábrája. Az esemény beharangozójában azt írták, hogy a felirat egy formálódó demokratikus politikai erő biztató üzenete.

A Lehet más a politika! (LMP) nem sokkal éjfél után közleményt adott ki az este történtekről "Zavarjuk a politikusokat" címmel. Azt írták: szabályszerűen bejelentették a rendőrségen a demonstrációjukat, de a bejelentésen nem tüntették fel a lézeres vetítést, mert szerintük az csupán a véleménynyilvánítás egy eszköze. A helyszínen a közlemény szerint egy civil ruhás rendőr előbb arra hivatkozva akadályozta meg a vetítést, hogy az nem szerepelt a bejelentésben, és akadályozná a munkát a Parlamentben.

A rendőr az LMP szerint azt sem engedte, hogy a támfalra vetítsenek, amit azzal indokolt, hogy a közlekedést zavarná. A vetíteni akarók ezután a budai oldal támfalát ajánlották, de a rendőr ezt is megtiltotta. Az LMP közleményében az áll, hogy a rendőr azt mondta: egyértelmű utasítást kapott a vetítés megtiltására. Az LMP hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz a rendőr ellen - olvasható a közleményben.

Az Országgyűlés Hivatalának sajtófőnöke, Altorjai Anita korábban azt mondta: a hivatalhoz nem érkezett a vetítéssel kapcsolatos megkeresés, így hozzájárulást sem adhattak. Altorjai hozzátette: törvény írja elő, hogy a képviselők munkáját nem lehet megzavarni. A BRFK sajtóügyeletese szerint a szervezőknek volt területfoglalási engedélyük, de a lézeres vetítést az illetékes önkormányzat engedélyezheti. Balázsovics Lídia, az I. kerületi önkormányzat sajtóreferense az MTI-nek korábban azt mondta, nem adtak ki erre vonatkozóan engedélyt, és lézeres vetítéssel kapcsolatban sem fordult senki a budavári önkormányzathoz.