Szúrópróbákkal keresik a melamint a hatóságok

Vágólapra másolva!
Három, egymástól független külföldi laboratórium vizsgálata sem mutatott ki melamint a magyar hatóságok által korábban zárolt Nestlé Coffee Mate termékében. Az ügyben a hétfői hatósági mintavétel eredménye dönt, ez várhatóan legkorábban szerdára lesz meg. Az élelmiszerbiztonsági hatóság szúrópróbaszerűen ellenőrzi a cégeket. 
Vágólapra másolva!

Várhatóan szerdán derül ki, hogy a hatósági ellenőrzések szerint tartalmaz-e melamint a Nestlé egyik kávéfehérítője. Az első önvizsgálat határérték feletti melamin-tartalmat mutatott. A tejporban kilogrammonként 2,5 milligramm melamin engedélyezett, a kávéfehérítőben 2,7 milligrammot találtak.

Ezt követően a Nestlé 3 független, külföldi laboratóriumban is megvizsgáltatta a kérdéses terméket. Ezek egyike se mutatott ki melamint, de a termék forgalmazhatóságáról a hatósági ellenőrzés után döntenek. "A Nestlé kapcsolatba lép a hatóságokkal annak érdekében, hogy az ügy tisztázódjon" - áll a cég közleményében. A Nestlé azt állítja: biztos abban, hogy termékei nem tartalmaznak melaminnal hamisított tejet és biztonságosan fogyaszthatók.

Bognár Lajos, Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerbiztonsági elnökhelyettese az [origo]-nak azt mondta: a továbbiakban sem várható különleges intézkedés az ügyben, viszont a cégek dokumentációját szúrópróbaszerűen ellenőrzik. Az előírások szerint minden élelmiszer-vállalkozónak ellenőriznie kell, terméke mennyi kínai tejport tartalmaz, és 15 százalék feletti arány esetén el kell végeztetniük saját költségre azok bevizsgálását.

"Nem tudunk minden tejalapú élelmiszert bevizsgálni, így csak ahol felderítik, hogy nagyobb mennyiségű kínai tejpor van benne, ott végeznek laborítóriumi vizsgálatokat" - közölte Bognár. Szerinte a Nestlé korrekten járt el, amikor forgalomba hozatal előtt elvégezte a szükséges vizsgálatokat.

A melamint eredetileg a ragasztó- és a műanyaggyártásban használják, fogyasztása elsősorban a vesét és a húgyhólyagot károsítja. A melamint azért adagolták a tejporhoz Kínában, hogy megemelje a tej fehérjeszintjét és elrejtse, hogy a tejet felvizezték. A melaminnal fertőzött tejpor, illetve az ebből készült élelmiszerek miatt Kínában az elmúlt hetekben 53 ezer gyerek betegedett meg, közülük négyen meg is haltak.

Magyarországon is találtak már melaminnal szennyezett édesipari terméket: egy White Rabbit - fehér nyúl - nevű, Kínából származó cukorkában. A hatóságok lefoglalták a forgalomba került édességet - összesen 13 csomagot. Ennek ellenére nem zártható ki, hogy piacokon vagy más helyeken még kapható a cukorka, amelynek melamintartalma az egészségügyi határérték alatt volt.