Novemberre ígérik az amerikai vízummentességet

Vágólapra másolva!
A magyar vízumkérelmek nyolc százalékát utasította el az Egyesült Államok, így teljesült a vízummentesség utolsó előtti feltétele. Már csak egy tennivaló van: be kell üzemelni azt a rendszert, amelynek segítségével nyilvántartják az utasokat. Egy névtelenséget kérő diplomata szerint már novemberben vízum nélkül utazhatunk az USA-ba.
Vágólapra másolva!

Novemberben csatlakozhat Magyarország az amerikai vízummentességi programhoz, vagyis ekkortól utazhatnak vízum nélkül a magyarok az Egyesült Államokba - értesült kedden az MTI diplomáciai forrásból. A novemberi csatlakozás előtt az amerikai belbiztonsági miniszter is a térségbe látogat, a tervek szerint október végén Magyarországot is felkeresi - mondta az MTI neve elhallgatását kérő forrása.

Az amerikai nagykövetség kedden közölte, hogy biztosan tíz százalék alatt maradt az elutasított magyar vízumkérelmek aránya az elmúlt pénzügyi évben, ezzel az utolsó kritérium is teljesült ahhoz, hogy Magyarország csatlakozzon az amerikai vízummentességi programhoz. Az amerikai külügyminisztérium elsődleges adatai szerint nyolc százalék körül alakult az elutasított vízumkérelmek aránya Magyarország esetében.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, illetve April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a múlt héten írta alá az amerikai-magyar vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást, így elvileg már minden feltétel adott, hogy januártól vízum nélkül utazhassunk az Egyesült Államokba.

Egy technikai feltételnek azonban még teljesülnie kell: teljes mértékben el kell indítani az amerikai utasnyilvántartó rendszert, az ESTA-t. A rendszert az Egyesült Államokban augusztusban már sikerrel tesztelték, így Foley szerint 3 hónap elég lesz arra, hogy hivatalosan is működésbe lépjen. A remények szerint tehát még a Bush-adminisztráció idején, január 22-ig elindulhatnak az első vízum nélküli magyar látogatók az Egyesült Államokba.

A múlt héten aláírt megállapodás arról szól, hogy Magyarország és az USA kölcsönösen kiadja saját állampolgárainak egyes adatait büntetőeljárások lefolytatásához. Ez kiterjed az ujjlenyomatok és DNS-minták cseréjére is. Az USA ugyanakkor elfogadta a "magas magyar adatvédelmi elvárásokat", és megadta a garanciákat, hogy a magyar állampolgárok adatai "ne legyenek kockázatnak kitéve".

A vízummentességi program keretében a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak az Egyesült Államokban, a munkavállalóknak és a diákoknak továbbra is kell majd vízumot kérniük. Az utazás előtt azonban a turistáknak is regisztrálniuk kell magukat, egy internetes oldalon kell egy kérdőívet kitölteniük. Ez a programban részt vevő összes ország állampolgárainak kötelező lesz.