Súlyos az állapota több monorierdői sérültnek

Vágólapra másolva!
Egy fiatal német nő van a legsúlyosabb állapotban a hétfői vasúti szerencsétlenség túlélői közül - tudta meg az [origo]. A baleset három életveszélyes sérültjének állapotát részben stabilizálták, egy többszörös végtagsérülét szenvedett vasutas férfi már magához tért. A könnyebb sérültek többségét már hazaengedték a kórházakból.
Vágólapra másolva!

Megmenekült az életveszélytől az a férfi, akit a monorierdői vonatbaleset után a budapesti Merényi Gusztáv kórházba szállítottak - közölte az MTI-vel kedden Bálványosi Péter, a kórház baleseti osztályának főorvosa. A sérültet súlyos, életveszélyes állapotban szállították a kórházba, ahol 10 órás műtéten esett át. Ennek eredményeként állapota stabilizálódott, eszméletét visszanyerte, és kommunikálni is tud.

Sulyok Balázs, a Merényi Kórház traumatológiai osztályvezető-helyettese korábban az [origo]-nak elmondta, hogy a sérültet többszörös végtagsérüléssel operálták. A férfi a MÁV munkatársa, mintegy három hónap múlva tud majd újra járni, ezután kezdődik meg a szintén több hónapig tartó rehabilitációs kezelés. A másik, a Merényibe szállított életveszélyes sérültet szinte már halottként vették át, rajta nem tudtak segíteni.

A másik két életveszélyes sérült állapotát szintén sikerült részben stabilizálni, de fennáll a szövődmények kialakulásának veszélye - közölte az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) intenzív osztályának főorvosa, Nagy Péter. Itt egy középkorú férfit és egy fiatal német nőt kezelnek. Az osztályvezető szerint a német nő állapota a súlyosabb, őt láb- és kartöréssel, gerinc- és arcsérüléssel is műteni kellett. Az orvos elmondta, hogy a nő már sok műtéten átesett, de a sokféle sérülés miatt fennáll az esélye, hogy komoly szövődmények alakulnak ki, és a sérült újra közvetlen életveszélybe kerül.

Az ÁEK intenzív osztályán kezelt másik sérült állapotáról Nagy Péter annyit mondott, hogy valamivel jobb állapotban van, mint a német nő: a férfit lábtöréssel és mellkasi sérüléssel műtötték. A hétfőn beszállított többi sérültről az osztályvezető nem tudott részletes felvilágosítást adni, de elmondta, hogy több további súlyos sérült is van a kórházban, közülük azonban senki nincs életveszélyben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A könnyebb sérültekről a Merényi Kórházban elmondták, hogy ott 8 további beteget kezeltek a baleset után. Közülük csak egy sérültet tartottak bent megfigyelésre, a többieket ellátás után hazaengedték. A ceglédi kórház ambulanciáján, ahová csak könnyű sérülteket vittek, szintén azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a betegek nagy része már hazament.

Schriffert András, a ceglédi kórház osztályvezető főorvosa az [origo]-nak elmondta, hogy összesen 21 sérült jelentkezett náluk, egy részük este, otthonról jött be a háziorvos utasítására. A kórházban a könnyű sérültek közül csak 3 embert tartottak bent megfigyelésre agyrázkódással, mellkasi zúzódással, illetve szegycsonttöréssel. Schriffert András szerint várhatóan 1-2 napon belül ők is hazamehetnek.