Zárt ülésen vitáznak az MSZP-kongresszuson

Vágólapra másolva!
Zárt ülésen folytatják le a politikai vitát az MSZP szombatra összehívott soron kívüli kongresszusán - közölte kedden a szocialista párt szóvivője, Nyakó István. Nyakó szerint a kongresszuson szó lesz a kormányfő Megegyezés című programjának főbb irányairól is.
Vágólapra másolva!

Megegyezés Magyarország megújulásának irányairól - ez szerepel az MSZP október 11-i soron kívüli kongresszusának napirendjén Nyakó István MSZP-szóvivő keddi tájékoztatása szerint.

Nyakó a keddi elnökségi ülés után elmondta: az elnökség által megfogalmazott határozati javaslat tartalmazza Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Megegyezés című programjának főbb irányait, "de annál többet is". A javaslat szövegét a dokumentum szerkesztőbizottság csütörtöki ülése után a testület elnöke, Szekeres Imre hozza nyilvánosságra.

A szóvivő közölte azt is, hogy a kongresszus zárt munkaüléssel kezdődik, itt folytatják le a politikai vitát, amelynek összefoglalóját a délutáni, már nyílt ülésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök ismerteti. A nyílt ülésen lesz a határozathozatal is. Nyakó szerint a kongresszusra 600 küldöttet várnak.

A rendkívüli kongresszus összehívását Gyurcsány Ferenc javasolta szeptember elején azzal, hogy a testület három lehetőség közül válasszon. Az első szerint az MSZP - egyetértve a Fidesszel - támogatja a parlament feloszlatását, és az előrehozott választások kiírását. A másik: a szocialisták elfogadják Fodor Gábornak, az SZDSZ elnökének ultimátumát, és a jelenlegi helyére új kormányt állítanak. A harmadik, hogy az MSZP a jelenlegi kabinetet támogatva megkísérel társadalmi és parlamenti többséget szerezni a Megegyezés programhoz, és végrehajtja azt.

Szanyi Tibor, az MSZP-frakció Fenntartható fejlődés munkacsoportjának vezetője kedden a blogjában arról írt: létezik egy negyedik lehetőség is, amelyet ő "egy nemzeti minimum megajánlásnak" nevez.