Meghazudtolta egymást az MSZP és az SZDSZ az adatgyűjtési ügyben

Vágólapra másolva!
Másként emlékszik a nemzetbiztonsági bizottság ülésén elhangzottakra Tóth Károly és Gulyás József. Az MSZP-s Tóth szerint a testület meggyőződött arról, hogy a szolgálotak mindenben törvényesen jártak el, míg az SZDSZ-es Gulyás szerint ilyesmiről szó sem volt. A két párt másként látja a teendőket is.
Vágólapra másolva!

A titkosszolgálatok vezetőit és az őket felügyelő Szilvásy György minisztert hallgatta meg szerdai ülésén a parlament nemzetbiztonsági bizottsága. Tóth Károly, a testület szocialista alelnöke az ülés után azt mondta, a bizottság a beszámolók alapján megállapította: a szolgálatok törvényesen és jogszerűen végezték munkájukat az adatgyűjtési ügyben.

Másként emlékszik a zárt ülésen történtekre Gulyás József, a bizottság SZDSZ-es tagja. Azt mondta, egy sor kérdésre választ kaptak ugyan, de ezeket nem értékelték ki teljesen, és állásfoglalást sem fogadtak el. Gulyás szerint az ülésen számtalan aggály vetődött fel az ügy kezelése kapcsán.

Nyilvánvalóvá vált, hogy olyan adatkör megszerzésére irányuló tevékenység folyt egy csoport részéről, ami jogállamban elfogadhatatlan, másrészt az adatok nyilvánosságra kerülése is vizsgálatot érdemel - mondta Gulyás. Ennek tisztázása szerinte egy, a szabad demokraták által javasolt parlamenti vizsgálóbizottság feladata lenne.

Tóth az ülés után arról is beszélt, hogy az MSZP törvényjavaslatot kezdeményez, amely szigorúan szabályozná, hogy szakszolgálatok által használt technikai eszközöket más milyen módon birtokolhatna Magyarországon. Tóth szerint meg kell akadályozni, hogy "törvénytelen eljárásokra" használható technikai eszközöket akár internetes áruházból is be lehessen szerezni.