Lenyomták a vidéki felvételizők a fővárosiakat

Vágólapra másolva!
A fővárosi diákok jutottak be a legkisebb arányban az egyetemekre, a vidéki megyék többsége a felvételiken jobban teljesített Budapestnél - írja a Magyar Nemzet. A legtöbb diákot Országos Felvételi Információs Szolgálat szerint Baranya és Vas megyéből vették fel.
Vágólapra másolva!

A budapesti fiatalok jutottak be az egyetemekre a legkisebb arányban, vidéki megyék többsége jobban szerepelt a fővárosnál - írja a Magyar Nemzet. A lap az oktatási tárcához tartozó Országos Felvételi Információs Szolgálat megyénként megadott adatai alapján számolta ki, hogy melyik térség diákjai szerepeltek a legjobban.

A legjobb eredményt Baranya megye érte el: az egyetemi várossal rendelkező, pécsi székhelyű megye felvételizőinek 87,3 százalékát felvették az egyetemre. A második helyen Vas megye diákjai végeztek 87 százalékos eredménnyel, míg a harmadik Győr-Moson-Sopron megye lett 86,99 százalékkal. A fővárosi jelentkezőknek 81 százalékát vették fel. A főváros csak Pest és Heves megyét előzte meg.

A napilap azt is közli, hogy a felvételizők hány százaléka került be az államilag támogatott, ingyenesen képzésre, mivel ezeken a kurzusokon magasabb pontszám kellett a felvételhez, mint a fizetős szakokon. Ebben az összehasonlításban a Vas megyei diákok lettek az elsők: 64,18 százalékuk került be térítésmentes képzésre. A második Zala megye lett 62,13 százalékos mutatóval. A fővárosi diákoknak csupán 43 százalékuk került be állami képzésre. Rajtuk kívül csak a Pest megyei diákok értek el 50 százalék alatti eredményt.