A vonatbaleset három sérültjét ápolják még kórházban

Vágólapra másolva!
Hárman vannak még kórházban a hétfői monorierdői vonatbaleset sérültjei közül. A súlyosan sérült német lány is jobban van, de még segíteni kell a légzésben, és várhatóan hónapokig tart majd a felépülése.
Vágólapra másolva!

Még egy sérültet ápolnak a budapesti Merényi Gusztáv Kórházban a hétfői monorierdői balesetben megsérültek közül - mondta csütörtökön az [origo]-nak Sulyok Balázs, a kórház traumatológiai osztályvezető-helyettese. Szerinte a többszörös végtagsérüléssel beszállított férfi már jól van, de még egy-két hétig benn kell maradnia, majd egy rehabilitációs intézménybe kell járnia.

Az Állami Egészségügyi Központba (ÁEK) szállított tíz sérült közül heten még aznap elhagyhatták a kórházat, mert csak könnyebb sérüléseik voltak. Egyvalakit kellett agyrázkódás miatt 24 órán át benntartani, de már ő is távozhatott - közölték az ÁEK kommunikációs osztályán. Így jelenleg már csak két beteget ápolnak a központban, egyikük állapota annyit javult, hogy az intenzívről átszállították a baleseti osztályra.

A legsúlyosabb sérült egy 19 éves német lány, aki két napon keresztül egész műtétsorozaton esett át. "Az állapota stabil, javuló, az összes operálható sérülését elláttuk" - mondta csütörtökön az [origo]-nak Nagy László, az intenzív terápiás osztály főorvosa. Hozzátette, a tüdősérülése miatt a légzését még támogatni kell, és nyugtatókat kap. Hetekig a kórházban kell majd maradnia a lánynak, de Nagy bízik abban, hogy a rögzítéshez használt fémek eltávolításán kívül nem lesz szükség további műtétre. A végleges gyógyulása várhatóan hónapokig tart majd. Felvették a kapcsolatot a családjával, valamint magyarországi ismerőseivel, és a német nagykövetség is segíti - mondta az osztályvezető főorvos.

Monorierdőnél hétfő délelőtt egy személyvonat hátulról beleütközött egy InterCity szerelvénybe. A balesetben négyen életüket vesztették, sokan megsérültek. A súlyos baleset miatt, amely vélhetően a vasúti biztosítóberendezés hibájából történt, még aznap lemondott Szabó Pál közlekedési miniszter, valamint Kamarás Miklós, a MÁV igazgatóságának elnöke. Az eset után a MÁV vezérigazgatója is le akart mondani, de az ő távozását a miniszterelnök nem fogadta el.