Kirúgták a kulturális főváros főnökét

Vágólapra másolva!
Felmentette posztjáról a pécsi közgyűlés Mészáros Andrást, a 2010 kulturális főváros-programsorozat (EKF) főigazgatóját. Mészárosnak a pécsi polgármester szerint bizalomvesztés miatt kell távoznia és azért, mert vezetése alatt tovább késtek a beruházások. Mészáros előtt is több vezetőváltás volt az EKF-ben.
Vágólapra másolva!

A pécsi közgyűlés felmentette posztjáról Mészáros Andrást, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) főigazgatóját csütörtökön. A testület nagy többséggel fogadta el Tasnádi Péter polgármester előterjesztését, amely a program megvalósítását irányító Pécs2010 Menedzsment Központ Kht. átalakításáról szól, amelynek része a főigazgató menesztése.

A polgármester a lépést a Mészáros András iránti bizalomvesztéssel, a beruházások késlekedésével, szponzorációs bevételek elmaradásával és azzal indokolta, hogy nem javult a program társadalmi megítélése. Pécs nem tudott kilépni az EKF-előkészületekhez köthető "negatív hírspirálból" - fogalmazott. A közgyűlés döntése értelmében a főigazgatói poszt megszűnik, Mészáros András helyét ügyvezető igazgatói minőségben Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsment Központ Kht. pénzügyi igazgatója veszi át.

Mészáros András az [origo] kérdésére nem kívánta kommentálni a döntést, csak annyit mondott: az ügyben pénteken tart sajtótájékoztatót. Szász Andrea, a Pécs 2010 Menedzsment Központ kommunikációs igazgatója pedig csak annyit mondott: szerintük az ellenük felhozott vádak alaptalanok. Politikai játszmáról van szó, a közgyűlés arról döntött, hogy új struktúrát akar, de hogy milyet, az még nem világos - mondta. Az önkormányzat mindenképpen nagyobb beleszólást követel az ügyekbe - tette hozzá. Az új vezetőnek október 31-éig kell előállnia kidolgozott terveivel.

A 2007 nyarán kinevezett főigazgató távozásával tovább nőtt azok száma, akik vezetői posztról távoznak az EKF-ből. Igaz, mások többnyire lemondtak, és az EKF-en dolgozók jelentős része mára kicserélődött. A nyertes pályázat elkészítésében évekkel ezelőtt főszerepet vállaló Takáts József és Tarrósy István után a művészeti igazgató, Méhes Márton is távozott, ahogy az építészeti igazgató, Freivogel Gábor is. Később pedig - már Mészáros András irányítása idején - Czakó Zsolt arculattervező is elhagyta az EKF-et. Pécs polgármesterét egyelőre nem sikerült utolérnünk.

A 2010-ig hátralevő, kevesebb mint másfél évben fel kell húzni többek között egy nagy hangversenytermet, egy óriás könyvtárat, fel kell újítani a város elhanyagolt tereit és a teljesen leromlott Zsolnay-gyárat - e projektekre még ki sem írták a pályázatot, addig pedig építkezni sem lehet. Emellett ki kell dolgozni például a 2010-es művészeti koncepciót, kell egy működőképes marketingstratégia, számos szállodai szoba, egy kész autópálya, és az sem ártana, ha vonattal Budapestről kevesebb, mint két és fél óra alatt el lehetne jutni Pécsre.