Visszakozik a kormány az egészségügy átalakításában

Vágólapra másolva!
Napokon belül a parlament elé kerülhet az egészségügy átalakításával kapcsolatos törvénymódosító csomag, amelyet az Alkotmánybíróság döntése kényszerített ki - olvasható a Népszabadságban. Visszaállítják az orvoslátogatói díjat, és hét kis szervezetre bontják az Országos Egészségbiztosító Pénztárat. A Világgazdaság azt írja, hogy nincs fedezete a hazai kórházaknak a törvényben előírt 13. havi bérek kifizetésére.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság döntéseinek megfelelően módosítják a kórháztörvényt, és a szintén alkotmánybírósági határozattal eltörölt orvoslátogatói díj - a testület döntésének megfelelő kiigazítások után - visszakerül a jogszabályba - közölte a Népszabadsággal Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke.

A politikus úgy nyilatkozott: a hamarosan a parlament elé kerülő csomag részeként módosítanak két korábbi, Molnár Lajos-féle reformtörvényt: a gyógyszer- és a kórházkarcsúsító jogszabályt, valamint arról döntenek, hogy miként bontják hét kicsi hivatalra az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP).

A salátatörvény-tervezettel a kabinet módosítaná az egészségbiztosításról szóló törvényt is. Az egészségbiztosító hét kis szervezetre való bontásához - Kökény Mihály szerint - ugyanakkor nincs szükség törvénymódosításra. A kormányzat ugyanis lehetőséget adna arra a kisebb pénztáraknak, hogy a szolgáltatások bizonyos részét a minőséget is garantáló ellátóktól vegyék meg.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a jövőben a súlyponti kórházaknak a 24 órás sürgősségi ellátás biztosítása mellett szakmai módszertani feladatokat is vállalniuk kell. Az OEP adatai szerint a súlyponti kórházak nagyobb arányban vesznek részt a súlyos betegek ellátásában, mint amennyire azt a jelenlegi finanszírozásuk lehetővé tenné.

A szakorvosi hálózatban is még mindig a 2006 decemberi állapotnak megfelelő ellátórendszert finanszírozza az OEP, így mindkét rendszerben a napi gyakorlathoz igazítanák a pénz elosztását.

VG: Nincs fedezet a 13. havi bérre

Fedezet nélkül fizetik ki a kórházak a dolgozóiknak a jogszabályban előírt 13. havi bért - állítja a Világgazdaság. A lap szerint a Magyar Kórházszövetség erre már többször felhívta az illetékesek figyelmét, kérve a forrás visszapótlását. Ez azért fontos, mert a múlt évi szerkezetátalakítás és a gyógyítási teljesítmények korlátozása miatt már így is sok intézmény súlyos veszteségeket felhalmozva működik.

A kórházszövetség által összefogott országos adósságfelmérés ugyan még tart, de az bizonyos, hogy a tavalyi 60 milliárd forintos állomány nem csökkent, pedig akkor megvolt a költségvetési fedezet a 19 milliárd forint körüli 13. havi bérre - írja a napilap. Az elmúlt évben a 13. havi bér fedezetét a kórháztulajdonos önkormányzatok még megkapták a költségvetésből, így azt elutalhatták intézményeiknek.

A Világgazdaság azt írja, egy hete várnak tájékoztatást a Pénzügyminisztériumtól arra, hogy hol van a 13. havi bér fedezete, és mi lesz a megtakarítás sorsa, ám mindeddig, a többszöri megkeresés ellenére sem kaptak választ.

Pénzügyminisztérium: Van pénz

A Pénzügyminisztérium délután reagált közleményben a Világgazdaság cikkére, ebben azt állítják, hogy az egészségügyi intézmények finanszírozása rendezett, megvan a fedezet a 13. havi bérre is. Az intézmények finanszírozása az Egészségbiztosítási Alapból történik, írják, mégpedig az alap gyógyító-megelőző ellátás előirányzatából. Az E. Alap gyógyító-megelőző ellátást finanszírozó előirányzata minden évben tartalmazza az intézmények által kifizetendő bér, valamint a 13. havi - 4 heti - illetmény fedezetét. Az idén a gyógyító-megelőző kassza 741,4 milliárd forintos előirányzattal rendelkezik - írta a minisztérium.