"Bearanyozzák majd a koporsómat"

Vágólapra másolva!
A közterület-felügyelők harcot hirdettek a falfirkák ellen. A lényeg a takarítás és az utcák őrzése, megfogni ugyanis gyakorlatilag lehetetlen a csoportban járó, szemfüles firkálókat - utoljára márciusban fogtak meg graffitist. Egy magáncég 1300 fővárosi firkáló címét és nevét derítette ki az elmúlt nyolc évben, de az adatbázist nem tudják hatékonyan használni: ha megfognak is valakit, megússza enyhe pénzbüntetéssel. Az [origo] graffitivadászokat követett.
Vágólapra másolva!

Fodor Gyula, a főváros falainak mosásával és őrzésével foglalkozó City Guardian Bt. vezetője személyes harcnak tekinti a graffitisekkel vívott küzdelmet. Szerinte "máshogy nem is lehet ezt csinálni". Az illegális plakátok, szemétlerakók és falfirkák ellen küzdő cég vezetője nyolc éve figyeli és próbálja elkapni a városban működő firkálókat. "Az egyik fórumon írták, hogy bearanyozzák majd a koporsómat" - mondta Fodor, akinek egyszer bosszúból a kocsiját is lefújták.

A cég emberei - a takarítás mellett - leginkább a nemrégen megtisztított Körutat figyelik. A városnak ez a része még nagyjából tiszta, de a József körúton végigment egy csoport, ott a falakat ismét tagek - a firkálók kézjegyei - borítják. "Csapdákat állítunk, figyeljük a területeket, mert valamikor újra fognak jönni. Nyáron, ha nem figyelünk, két-három nap, legfeljebb egy hét, és megjelennek" - magyarázta Fodor.

A graffitiseket elkapni szinte lehetetlen, Fodor azt mondta, a két kezén meg tudja számolni, hányszor értek utol és fogtak meg tagelőket (az elsőt 2002 nyarán). A graffitisek általában csoportosan járnak, ketten lesben állnak, míg a harmadik firkál. Ráadásul kifinomult érzékük van, még a civil ruhás őröket is észreveszik - magyarázta a City Guardian vezetője. Ha gyanút fognak, eldobálják a festékes kannákat, és elfutnak, utolérni nem lehet őket.

Huligán és művész

"ESK - ők pesterzsébetiek. Ez most firkálta meg a postát a Nyugatinál. Ő meg Kispesten lakik, egész jó képeket csinál" - mutogatta az Üllői út mentén sorakozó falfirkákat. "Ez a fiú gyermekotthonban lakik, már 2005-ben elkaptuk, akkor hatodikos lehetett" - mutatott egy másik tagre. Fodor cége naplót vezet a graffitizőkről, a listáján 1300 tag szerepel, névvel és címmel. Az évek óta bővülő adatbázist időnként a rendőrség is hasznosítja, nekik ugyanis nincs ilyen listájuk - mondta Fodor.

"Ez a határ, ahol a művészlélek és a bűnöző találkozik" - mondta. A művészi igényességgel rajzolók 50-100-an lehetnek Budapesten. A firkálók 1000-2000-en. A kétféle csoport nem különül el élesen egymástól, ahogy "határzóna" a hiphop-kultúra, a gördeszkások, break-táncosok közössége is - magyarázta Fodor, aki szerint még a futballhuligánok és a graffitisek között is van átfedés.

A többség tizenéves, de Fodor tud számítástechnikusról, autószerelőről. Még általános iskolások is vannak, "kis hülyék", akiket általában könnyűszerrel be tudnak azonosítani, mert összefirkálják a saját padjukat is. Egy időben szerinte elszemtelenedtek a graffitisek, minden rajzukat közzétették az interneten, és néha elárulták magukat.

Ha végigfújja az utcát, akkor is megússza

"Elkapni nem lehet őket, de az kellene, hogy érezzék a törődést" - mondta Fodor. A rendőrség szerinte nem fordít elég figyelmet a graffiti-problémára, pedig ha nem figyelnek oda, egyre inkább elterjednek a falfirkák. Először a Kkörútról, aztán a Belvárosból kell kiszorítani őket - mondta Fodor, aki szerint súlyosabb büntetésre is szükség lenne, hogy visszatartsa a firkálástól a tizenéveseket. Egy grafológus, igazságügyi írásszakértő is ki tudná deríteni, kitől származik a kézjegy a falon - tette hozzá.

Jelenleg, ha sikerül is elkapni egy-egy tagelőt, némi pénzbüntetéssel megússza az ügyet. Ha ugyanis a húszezer forintot nem éri el az okozott kár, az csak szabálysértésnek számít. Szabálysértésért pedig legfeljebb százezer forintos pénzbírságot lehet kiszabni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Még több kép a graffitivadászatról itt

A kár értéke általában nem éri el a húszezer forintot, még akkor sem, ha több tagről vagy graffitiről van szó. Ha ugyanis egy graffitis végigmegy az utcán, és minden házat lefúj, vagy savval marja meg az összes telefonfülke üvegét, a jog szerint ezeket külön-külön kell figyelembe venni. Ilyenkor tehát annyi szabálysértésről van szó, ahány helyen rongálás történt, összevonni nem lehet őket.

Még tartják a Körutat

A Szeretem Budapestet mozgalom és a főváros Városarculati Tanácsnoki Irodája szeptember közepén indított akciót a falfirkák ellen. A decemberig tartó akciósorozat célja a Nagykörút térségének megtisztítása - vagyis 250 épület és mintegy 800 üzlet lemosása. A falfirkák elleni küzdelem évente legalább félmilliárd forintjába kerül a kerületeknek, a fővárosnak és a főváros cégeinek - nyilatkozta korábban Bojár Iván András, a Szeretem Budapestet mozgalom elnöke. "Ehhez képest azt látjuk, hogy a város tele van firkákkal - mert nem elég hatékonyan költjük el ezt a pénzt, és az együttműködés eddigi szintjei nem voltak megfelelők" - tette hozzá.

A letisztított területeket a rendőrség és a közterület-fenntartó mellett a Fővárosi Közterület-felügyelet is védi - együttműködve a City Guardiannel. Janocsek Ferenc, a felügyelet szóvivője szerint szeptember közepe óta "nagyjából tudjuk tartani ezt a területet". Napközben visszatérő ellenőrzéseket tartanak, éjszaka pedig autóval cirkál egy csoport a fővárosban. Ezek a közterület-felügyelők nem kizárólag a graffitikre figyelnek, ehhez túl kicsi a létszám, de a felügyelők utasítást kaptak, hogy a falfirkákra nagyon figyeljenek. Az azonnali riasztásokat is várják a felügyelet Vészhelyzeti Információs Központjában.

A felügyelet szóvivője szerint sem lehet elkapni a firkálókat, utoljára márciusban volt erre példa. "Egyenruhában kergetni nem lehet", márpedig a közterület-felügyelők a törvény szerint nem dolgozhatnak civilben. Janocsek Ferenc szerint a gyakori ellenőrzések visszatartó ereje hosszú távon segít visszaszorítani a graffitit a fővárosban.