Többet akar az SZDSZ Gyurcsány javaslatainál

Vágólapra másolva!
Tárgyalási alapnak tekintik a szabad demokraták a kormányfő 12 pontos gazdasági javaslatait, és egyetértenek a Gyurcsány által kezdeményezett a nemzeti gazdasági megbeszéléssel is. Ugyanakkor az SZDSZ többet szeretne: elfogadtatnák az általuk kezdeményezett költségvetési plafont, és nem mondanának le az adócsökkentésről sem.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ kiindulási pontnak és tárgyalási alapnak tartja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 12 pontos gazdasági javaslatát, de nem tekinti elegendőnek, ezeknél jóval határozottabb lépéseket vár el a kisebbségi kormánytól - mondta Fodor Gábor pártelnök a Liberális Gazdasági Kabinet szombati ülése után. A szabad demokraták a költségvetési plafonra tett törvényjavaslatuk elfogadását tartják a legfontosabbnak.

Kóka János frakcióvezető a tartós gazdasági recessziót nevezte a legnagyobb veszélynek, illetve azt, hogy nem lehet majd a jelenlegi módon értékesíteni a piacon a magyar állampapírokat, mivel a válság elsősorban a túlköltekező államokat bünteti. A frakcióvezető szerint a szabad demokraták hajlandóak átgondolni a jövő évi 400-450 milliárd forintos adócsökkentésre tett javaslatuk tartalmát, de határozott álláspontjuk, hogy súlyos károkat okozna az országnak, ha lemondana az adóreformról.

Fodor összefogásra szólított fel minden politikai erőt, példát véve az Amerikai Egyesült Államokról, ahol egy hónappal az elnökválasztás előtt, pártállástól függetlenül össze tudtak fogni a kongresszus és a szenátus képviselői a válságot enyhítő intézkedéscsomag megszavazására.

Kóka egyetértett azzal, hogy előnyt kell biztosítani a stabilitásnak a versenyképességgel szemben, de szerinte ez nem adhat ürügyet a kormánynak, hogy ne csináljon semmit, hanem továbbra is túlköltekezzen. A volt gazdasági miniszter az állami kiadások csökkentésében, a takarékos állami gazdálkodásban, az állami újraelosztási rendszer újragondolásában lát egy hosszú távú gazdasági makropályát, aminek része lehet adó- és járulékcsökkentés is.

Fodor Gábor és Kóka János is egyetértett Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető kijelentésének azon részével, hogy "több SZDSZ-re van szükség", de Kóka János ez alatt elsősorban több SZDSZ-es javaslat elfogadását érti. Az SZDSZ vezetői megismételték pártjuk követelését, amely szerint a hiányt idén nem a 4, hanem a 3 százalék felé kell közelíteni, jövőre pedig ez alatt teljesíteni. Az SZDSZ egyetért Gyurcsány Ferenc kezdeményezésével a nemzeti gazdasági megbeszélésről, amin részt is kíván venni.