Hiába kérte vissza Almássytól mandátumát az MDF

Vágólapra másolva!
Dávid Ibolya hiába kérte vissza Almássy Kornéltól listán megszerzett mandátumát, hogy ezzel megmentsék a Vas János kilépése miatt szétesőben lévő MDF frakciót. A nemrég kizárt Almássy nem adja vissza parlamenti helyét, ehelyett arra célzott, önként visszatérne a képviselőcsoportba, ha megismételnék a tisztújítást.
Vágólapra másolva!

Teljes körű felhatalmazást kapott Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője arra, hogy biztosítsa a frakció fenntartásához szükséges létszámot - mondta a párt országos választmányának szombaton megválasztott új elnöke, Makay Zsolt a testület ülését követően. Hozzátette, Herényitől várják, hogy alkotmányos keretek között garantálja a frakció működéséhez előírt létszámot, és megtegye az ehhez szükséges lépéseket.

Arra a kérdésre, hogy visszahívnák-e Almássy Kornélt a frakcióba, Makay Zsolt azt mondta: a választmányban az a lehetőség merült fel, hogy a listán megválasztott Almássy adja vissza mandátumát, hiszen ezzel stabilizálni tudná az MDF-frakció helyzetét. A választmányi elnök Almássy tagságát "technikai kérdés"-nek nevezte.

A válság fontosabb Almássynál

Az országos választmány ülésének napirendjéről Almássy Kornél kizárását levették. Ennek Makay szerint az volt az indoka, hogy a párt inkább a jelenlegi legfontosabb kérdéssel, a világban tapasztalható gazdasági és pénzügyi válsággal akar foglalkozni. Ebben a kérdésben az MDF-et - a választmány felhatalmazása alapján - szintén Herényi Károly képviseli majd az egyeztetéseken.

Az ülést követően Herényi Károly nem akart nyilatkozni arról, hogy mi a lehetséges mozgástér a képviselőcsoport létszámának biztosítására. Annyit mondott, hogy a házszabály minden kérdésre választ ad, s az adott jogi keretek között próbál megoldást keresni.

Vas János, a Tisztelet Társaságának MDF-be delegált tagja pénteken lépett ki a párt parlamenti frakciójából, és ezzel kilenc főre csökkent az MDF eredetileg 11 fős képviselőcsoportja. A korábban kizárt Almássy Kornél már független képviselőként dolgozik a parlamentben. A házszabály szerint akkor szűnik meg egy képviselőcsoport, ha tagjainak száma tíz fő alá csökken.

Almássy inkább új tisztújítást akar

Almássy Kornél szerint azonban képtelenség, hogy visszaadja listán szerzett parlamenti mandátumát, amire Dávid Ibolya a válaszmányi ülésen megkérte. A kizárt politikus felvetette viszont, hogy az MDF-ben meg kellene ismételni a tisztújítást, és ha így lenne teljes megújulás a párt belső életében, akkor, mint mondta, megfontolná a visszatérést a frakcióba. Hozzátette, hogy az elmúlt napokban nem keresték meg azzal, hogy akar-e a frakció tagja lenni. Szerinte a választmány azért vette le napirendjéről a kizárását, mert ezt a párt vezetése a jelenlegi helyzetben "nem merte megkockáztatni".

Az MDF országos választmány új elnökének - a leköszönő Katona Kálmán helyett - Makay Zsolt elnökségi tagot választották meg szombaton. Makay Zsolt 1997-ben lépett be az MDF-be, az országos elnökség tagja, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés nemzetközi és társadalmi kapcsolatok tanácsnoka.

Három napjuk van

A házszabály kimondja, hogy ha egy képviselőcsoport megszűnik, akkor ezt a frakció volt vezetőjének - az MDF esetében tehát Herényi Károlynak - kell haladéktalanul, de legkésőbb három napon belül bejelenteni az Országgyűlés elnökének. Ha ezt a határidőt elmulasztja, akkor az Országgyűlés elnöke hivatalból állapítja meg a képviselőcsoport megszűnését. Azt viszont semmi nem zárja ki, hogy ez idő alatt újabb képviselőt vegyenek fel a frakcióba, amelynek létszáma így ismét elérheti a tíz főt, és ebben az esetben mégsem szűnik meg.

A két volt fideszes, jelenleg független képviselő egyike sem akar beülni az MDF-frakcióba. Tóth András azt mondta, megkeresték az MDF-től, de elutasította az ajánlatot. Lengyel Zoltánt nem keresték meg hasonló ajánlattal, de azt modta, nem is csatlakozna a megszűnés előtt álló képviselőcsoporthoz. A harmadik független Almássy, azonban neki legalább fél évig függetlenként folytatnia munkáját, ráadásul a viszonya nagyon elmérgesedett az MDF vezetésével. Független képviselő Gyenesei István önkormányzati miniszter is, de az ő belépése kizárható.