Népfronttal kezelné a válságot Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Nemzeti csúcs összehívását, és a pártpolitikai viták félretételét javasolta Gyurcsány Ferenc a MSZP szombati rendkívüli kongresszusán. A kormányfő-pártelnök hozzányúlna az eddig szent tehénnek számító kiadásokhoz, többek közt a korábbi elképzeléseknél is alacsonyabbra tervezné a hiányt, és fél évre befagyasztaná a béreket.
Vágólapra másolva!

"Magyarországot támadás érte, nekünk egy dolgunk van: megvédeni Magyarország érdekeit, a családok érdekeit, a magyar gazdaság érdekeit" - mondta vitaindító beszédében Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök az MSZP szombati, rendkívüli kongresszusán. A kormányfő szerint a gazdasági válság alapvetően változtatja meg a világot: "igazi nagy vihar ez, átrendezi az eddigi rendet" - mondta Gyurcsány, akinek válságkezelő elképzeléseit a rekordsebességgel dolgozó kongresszus délután fél kettőkor már el is fogadta.

Gyurcsány szerint a válság az elmúlt 20 évben globálissá vált kapitalizmus első nagy krízise, de nem jelenti a piacgazdaság végét, csak a jelenlegi változatának, a korlátlan haszonszerzésre és kapzsiságra épülő változatának végnapjait. "Aki most helyes cselekszik, az a vihar elültével elől találhatja magát" - mondta a miniszterelnök, aki szerint a magyar gazdaság - az elmúlt két évben végrehajtott intézkedéseknek köszönhetően - erős, és kibírja a megpróbáltatásokat.

"Az országban összefogást teremteni" - mondta Gyurcsány, aki szerint a elmúlt napokban kiderült, hogy Magyarország érti ennek szükségességét. A kormányfő szerint az emberek jól reagáltak, a betétesek például nem vették ki a pénzüket a bankokból, így a bankrendszer továbbra is stabil és fizetőképes. Gyurcsány megerősítette, hogy a kormány minden betétet garantál, amire a küldöttek tapssal reagáltak.

Mindenki a fedélzetre!

"Mit kell csinálni, ha jön a vihar? Csökkenteni kell a vitorlák felületét" - mondta Gyurcsány, aki szerint egyértelmű, hogy a Európa gazdasági növekedése megáll, akkor Magyarország sem fog olyan tempóban növekedni, mint korábban gondolták. A kormányfő azt mondta, igaza van Veres János pénzügyminiszternek, aki visszavonta, és alacsonyabb növekedéssel számolva nyújtja be a költségvetést és az adótörvényeket.

"Gondolják végig, hogy az-e a tét, hogy január 1-től növekszik-e a bér vagy júliustól, vagy munkahelyek tízezrei szűnnek meg" - mondta Gyurcsány, aki szerint nem szabad növelni a vállalkozások terheit, ezért csak akkor szabad a reálbérek növeléséről beszélni, ha már látható a károk mértéke.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

További képekért kattintson a képre!

Az összefogás megteremtése érdekében Gyurcsány "nemzeti csúcs" összehívását kezdeményezi, amelyen a pártok és a kormány mellett a közjogi méltóságok, az önkormányzati szövetségek, a szakszervezetek és más szakértők együtt dolgoznák ki a szükséges lépéseket. "Ez nem arra való, hogy mindenki elmondja, amit eddig is mondott, ismerjük már egymást" - mondta Gyurcsány. Szerinte az lenne a "nemzeti teljesítmény", ha mindenki el tudna lépni a saját álláspontjától.

A Gyurcsány után felszólaló MSZP-sek is az összefogás szükségességét hangsúlyozták. Veres János felszólalásában azt mondta, bár pénzügyminiszter ilyet nagyon régen nem tett, mégis vissza kellett vonnia a költségvetést és az adócsomagot, mert szerinte ez az ország érdeke. Veres elengedhetetlennek nevezte, hogy a parlamenti pártok megállapodjanak a költségvetési szabályok újraírásában.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FM9jDedxy65XEPS6

"Csak akkor jutunk ki a krízisből, ha mindenki félredobja régi kliséit, ahogy a szóvivőknek, Nyakó Istvánnak és Szijjártó Péterek (az MSZP, illetve a Fidesz szóvivőinek - a Szerk.) félre kell dobnia a régi papírokat, a pártok, a politikusok nem ismételgethetik változatlanul a régi mondatainkat" - fogalmazott Lendvai Ildikó frakcióvezetés, aki szerint a sajátos magyar komédia lesz a válságból, ha a pártok továbbra is azt a szerepet játsszák, mint eddig.

Szekeres Imre elnökhelyettes szerint a válság majdnem olyan veszélyes helyzet, mintha tankokkal támadnák az országot, mert a támadás az életformánkat veszélyeztetheti. Szekeres szerint ebben a helyzetben az ellenzék is vizsgázik. "Ha azt gondolják, a kibicnek semmi sem drága, akkor tévednek" - mondta.