A rendőrség vizsgálja a húszezer forint alatti lopásokat

Vágólapra másolva!
A rendőrség több esetben tett át a jegyzőkhöz szabálysértési értékre elkövetett, de bűncselekményeknek minősülő ügyeket húszezer forint alatti lopás esetén, írja a Magyar Nemzet. Az ORFK szerint ez olyankor fordulhat elő, ha a feljelentésekben nem szerepel, hogy a lopás bekerített helyről történt, a szabálysértést ugyanis ez minősíti bűncselekménnyé.
Vágólapra másolva!

Az egész országra kiterjedő vizsgálatot rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója az úgynevezett kisebb lopások ügyében - írja a Magyar Nemzet hétfőn.

Az ORFK a lap megkeresésére közölte, hogy az összes olyan ügyet elemzik, amelyet a rendőrök a polgármesteri hivatalok jegyzőinek küldtek tovább, mert azokat szabálysértésnek minősítették.

A lap korábban több polgármesteri hivatal jegyzőjétől is kapott olyan információt, hogy az utóbbi időben számos olyan 20 ezer forint alatti elkövetési értékű lopás ügyét küldték át hivatalukba a rendőrségtől, amely szerintük a kisértékű lopás minősített esete, vagyis bűncselekmény. Az ilyen ügyeket visszaküldték a rendőrségnek, mivel a jegyzőnek nincs hatásköre, hogy a bűncselekménynek minősülő eseteket szabálysértésként bírálja el. így a rendőrségnek kellene eljárnia az ügyben.

Az ORFK szóvivői irodája szerint az okozhat problémát, ha a sértettek nem pontosan fogalmazzák meg feljelentéseiket és az általuk elmondottakból nem derül ki, hogy a lopás - mely sokszor terménylopást jelent - bekerített helyről történt. A szabálysértést ugyanis ez minősíti bűncselekménnyé.

Borbély Zoltán, a legfőbb ügyészség szóvivője a lapnak elmondta: törvényességi felügyeleti tevékenységük során azt észlelték, hogy a rendőrség főként négy megyében - Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala - teszi át a jegyzőkhöz szabálysértési értékre elkövetett, de bűncselekményeknek minősülő ügyeket.

A szabálysértési értékre elkövetett lopások száma az országban 2003-ban 18 152 volt, 2007-ben 21 497-re nőtt.