Bukott fideszes mentette meg az MDF-frakciót

Vágólapra másolva!
Lengyel Zoltán egykori fideszes, majd független képviselő csatlakozik az MDF parlamenti frakciójához, amely így megmenekült a megszűnéstől. Szili Katalin délután jelenti be a parlamentben, hogy ismét tíz fősre bővült a képviselőcsoport. Az egy hónapja a kisgazdákhoz csatlakozó Lengyel múlt pénteken még azt mondta, nem ülne be az MDF-sek közé.
Vágólapra másolva!

Az MDF-nek az elmúlt napokban sikerült biztosítani a frakció fennmaradásához szükséges létszámot, azaz meglesz a tizedik tag a képviselőcsoportban - mondta Csapody Miklós, a párt országgyűlési képviselője hétfőn. Herényi Károly frakcióvezető bejelentette: Lengyel Zoltán független - korábban fideszes - országgyűlési képviselő csatlakozik az MDF képviselőcsoportjához. Az új tag csatlakozását Szili Katalin házelnök a hétfői parlamenti ülés kezdetekor fogja bejelenteni.

A két párt taktikai megállapodást kötött, amelyet a parlamenti kényszer szült, a megállapodással az MDF továbbra is önálló frakcióval rendelkezik - közölte az MDF hétfő délelőtt. Hozzátették, Lengyel Zoltán szabad mandátummal lesz tagja a frakciónak, és így hatékonyabban tudja képviselni a Független Kisgazda-, Nemzeti Egységpárt (FKNP) politikáját. A Fidesz-frakcióból majd egy éve kilépett politikus szeptemberben lépett be az FKNP-be.

"Emellett a két párt úgy ítéli meg, hogy a nemzet érdekében összefogásra van szükség, mivel a jelenlegi világgazdasági válság komoly fenyegetést jelent Magyarország számára" - olvasható az MDF közleményében.

A párt országgyűlési képviselőcsoportját azért fenyegette a megszűnés, mert pénteken a Tisztelet Társasága által delegált Vas János kilépésével létszáma a házszabályban meghatározott tíz fő alá csökkent. A házszabály értelmében az MDF-nek három napon belül - vagyis hétfő éjfélig - kellett helyreállítani a frakció létszámát, máskülönben megszűnt volna.

Múlt pénteken Lengyel Zoltán az MTI szerint még azt nyilatkozta, hogy nem kereste meg az MDF, de azt állította, nem is csatlakozna a képviselőcsoporthoz. A másik volt fideszes, jelenleg független képviselő, Tóth András elismerte, hogy megkeresték, de ő elutasította az ajánlatot. Az MDF-ből kizárt Almássy Kornéltól a hétvégi gyűlésen Dávid Ibolya azt kérte, adja vissza a listán szerzett parlamenti mandátumát, de erre a politikus nem hajlandó. Ehelyett arra célzott, ha a párt megismétli a tisztújítást, akkor esetleg hajlandó visszatérni a frakcióba.

A Fidesz azt kifogásolta, hogy Lengyel Zoltán belépésével a költségvetési bizottságban két helye lett az MDF-nek, holott csak egy hely illeti meg őket, így erről egyeztetni kell a házbizottságban. A Fidesz múlt héten hétfőn jelentette be: levélben kezdeményezte Szili Katalin házelnöknél, hogy Ágh Péter és Borsos József fideszes képviselő kerüljön a költségvetési bizottságba a két volt fideszes, jelenleg független Lengyel Zoltán és Tóth András helyére.

Botrányok után távozott

Lengyel Zoltán mentelmi jogát korábban azért függesztették fel, és emeltek vádat ellene, mert tavaly nyáron a fővárosban összeverekedett az őt igazoltató rendőrökkel. A politikus nem tudta igazolni magát, csak egy országgyűlési parkoló engedélyt mutatott a járőröknek, akikkel összeszólalkozott, és dulakodni kezdett. A képviselő ellen hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és három rendbeli becsületsértés miatt emeltek vádat, a rendőrök ellen tett panaszát viszont elutasították.

Nem sokkal később egy állítólag Lengyel Zoltánról készült meztelen képsorozat jelent meg az interneten, majd a sajtóban. A politikus tagadta, hogy ő szerepelne a felvételeken, ügyvédje szerint a fotókat összemontírozták. A botrányok után Lengyelt napokig egyáltalán nem lehetett elérni, a Fidesz is hiába kereste. Végül bejelentette, hogy kilép az ellenzéki pártból.