Személycsere és a válság lesz a téma a parlamentben

Vágólapra másolva!
Személyi kérdésekkel kezd hétfői ülésén a parlament: bejelentik Lengyel Zoltán független képviselő csatlakozását az MDF frakciójához, a bekiabálása miatt távozó fideszes képviselőt váltó Tiba István pedig esküt tesz. Hétfőn és kedden tárgyalja az Országgyűlés a betétbiztosítási összeghatár emelését, a környezetvédelmi termékdíj módosítását, és a szabad demokraták által felvetett költségvetési plafon kérdését is.
Vágólapra másolva!

Szili Katalin házelnök várhatóan a hétfői parlamenti ülés elején jelenti be, hogy Lengyel Zoltán független - korábban fideszes - képviselő csatlakozik az MDF frakciójához, amely így mégsem szűnik meg. Még egy személyi kérdés szerepel a hétfői napirenden: átesik a mandátumigazoláson, illetve az eskütételen a fideszes Tiba István, aki a bekiabálása miatt távozó Arnóth Sándort váltja az ellenzéki párt frakciójában. Arnóth még szeptember végén azt kiabálta a parlament plenáris ülésén Iváncsik Imre államtitkárnak, hogy "Lógni fogsz!"; emiatt még aznap lemondott mandátumáról.

A hétfői ülés egyik - a pénzügyi válság miatt különösen fontos - szavazása a betétbiztosítási összeghatár emelésére vonatkozó törvényjavaslat elfogadása lesz. A javaslat szerint az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított összeghatárt a jelenlegi 6 millió forintról 13 millió forintra emelnék, ehhez módosítani kell a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényt. A vita, illetve a szavazás előtt Veress János pénzügyminiszter tartja meg expozéját a kérdésben.

Hétfőn dönt a parlament az Egyesült Államokkal, a bűncselekmények elleni együttműködés fokozásáról szóló megállapodás kihirdetéséről. Zárószavazást tartanak a családok támogatásáról szóló törvény módosításáról is, amely a bölcsődékben és az óvodákban is megszüntetné azt a korlátot, hogy a főállású alkalmazottként dolgozó anya gyermeke legfeljebb napi 5 órát tartózkodhat ott. Szintén napirendre kerül a Tibetről szóló országgyűlési határozat is, amely szerint felszólítanák Kínát, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat, és tárgyaljon a dalai lámával Tibet autonómiájáról.

A hétfői napirenden szerepel még Kóka János, Fodor Gábor és Horn Gábor SZDSZ-es képviselők önálló indítványa a takarékos állami gazdálkodásról. A szabad demokraták azt szeretnék, hogy egy költségvetési plafon bevezetésével szorítsák keretek közé az államháztartás kiadásait.

Általános vitát tartanak ezen kívül a környezetvédelmi termékdíjról, és a villamos energiával összefüggő egyes kérdésekről, és folytatódik az új polgári törvénykönyv megvitatása is. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a közrend, valamint az igazságszolgáltatás működésének védelme érdekében szükséges törvénymódosításokat ismerteti, majd folytatódik a kérdés általános vitája. A keddi ülésnapon is folytatódik a környezetvédelmi termékdíjról, a villamos energiáról, valamint a polgári törvénykönyv új szabályairól megkezdett vita.