Liberális halászlével csábít az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ online szervezetének, az SZDSZ Netpártnak a honlapján adnak egymásnak tanácsokat - saját példáikat ismertetve - a helyi szervezetek arról, hogy milyen módszerekkel erősíthetik tagságukat, és gyűjthetnek több szavazatot. Az egyik legnépszerűbb ajánlott tevékenység a főzés: legyen szó halászléfőző-versenyről vagy bogrács gulyásról, az SZDSZ-esek szívesen politizálnak főzés közben.
Vágólapra másolva!

Szimpatizánsokat nem pártrendezvényeken, hanem egyéb szabadidős programokon lehet leginkább szerezni - állítják a vidéki SZDSZ-szervezetek az SZDSZ Netpárt oldalán fellelhető gyűjteményben. Ebben leírják, ki hogyan próbálja összefogni tagjait, és egyben új szimpatizánsokat gyűjteni. A liberálisok leginkább a főzős programokat szeretik, több helyi szervezet rendezett már piknikeket, főzőversenyeket. Van, ahová csak a tagokat hívják meg, máshol a szimpatizánsokat is, és akadnak, akik kimondottan politizálni járnak főzőversenyekre.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet minden nyáron megszervezi a Tokaji Pikniket, melyen a szervezet tagjai, a családtagjaik és szimpatizánsok vesznek részt. A két napos, ottalvós rendezvényen a sütés-főzés és tánc mellett a meghívott országos politikusokkal beszélgetnek. Télen pedig rendszeresen szerveznek évértékelő karácsonyi partit. Több budapesti szervezet is rendszeresen tart helyi SZDSZ-bulit, ahová a helyi SZDSZ-tagok mellé barátokat, rokonokat hívnak meg.

Halászléfőző-verseny és bográcsozás

A Tolna megyei szervezetek összeállítottak egy 30-35 fős csapatot, amely rendszeresen indul halászléfőző-versenyeken, "amelyek remek terepnek bizonyultak szimpatizánsok és kontakt emberek megtalálására" - áll a Netpárt oldalán. Itt a főzés mellett potenciális segítőket keresnek, vitákat generálnak. Mivel a helyi újságok ezekről az eseményekről rendszeresen beszámolnak, a médiamegjelenés is biztosított.

A Vas megyei szervezetek maguk szerveznek nyárbúcsúztató bográcsos főzőcskézést, ahol az egyes helyi csoportok tagjai főzés közben megbeszélhetik egymással gondjaikat, ötleteket adnak egymásnak. "Ezen alkalommal tagjaink nemcsak főző-, de foci-tudományukat is megcsillogtathatják" - írják az ismertetőben.

Duma-party SZDSZ-es politikusokkal

A nagykanizsai SZDSZ-szervezet minden ősszel megtartja Csótó-parti duma-party nevű rendezvényét. Itt a hagyományos gulyás mellé országosan ismert politikusokat hívnak meg egy beszélgetésre, és a tagokon kívül szimpatizánsokat is hívnak. A keszthelyiek Liberális Halászlé-partyt rendeznek, ahová szintén ismert politikusokat hívnak vendégül.

A politikai nézetek indirekt közvetítésére példa egy fülöpházi SZDSZ-tag próbálkozása is. Lengyel László színjátszó kört hozott létre, amely rendszeresen tart előadásokat, illetve egy dalárdakört is vezet. Az általa életre hívott liberális klub összejöveteleire is meghívja a színjátszókat, kórustagokat. "Indirekt módon népszerűsíti a liberális elveket, rendkívül nagy népszerűségnek örvend, a közösségi rendezvényeken és a közösségépítő tevékenységen keresztül szerez híveket a liberális eszméknek, illetve az SZDSZ-nek" - olvasható az ismertetőben.

Kiállítás, tárlat és bál

Liberális Klubot más helyi szervezetek is szerveznek, többek között Szarvason, Miskolcon is. Utóbbin filmvetítés is van, olyan filmeket adnak, amelyek "a liberális szellemiséget, gondolatokat üzenik". Ezeket "ingyen megtekinthetik a látogatók, akiknek természetesen minden alkalommal felkínáljuk a lehetőséget, hogy kitöltsék címgyűjtő ívünket" - áll a tájékoztatóban.

Több budapesti kerületben művészeti kiállításokat is rendszeresen rendeznek, Nagykanizsán pedig évente liberális bált tartanak, "hogy a polgári liberális értékek hangsúlyozása mellett a polgári életmód gyakorlása is helyet kapjon az életünkben". "A liberális bálon a főszerep a humoré, amelyet vendégművészek mellett helyi szerkesztésű politikai humor is színesít (Röst Team Show)". "A bálnak már kialakult egy törzsközönsége, amelynek tagjai mindig újabb vendégeket is hoznak, elősegítve ezzela liberális eszmeiség terjedését (és a hálózatépítést)" - olvasható a tájékoztatóban.