Draskovics visszaszólt a rendőröket kritizáló ombudsmannak

Vágólapra másolva!
Visszavágott Draskovics Tibor rendészeti miniszter az ombudsmannak, aki a szeptember 20-ai rendőri fellépést kritizálta vizsgálatában. A biztos szerint a rendőrök nem akadályozták meg, hogy tüntetők és ellentüntetők összetalálkozzanak az utcákon. Draskovics ezt vitatja, és azt sem tartja a rendőrök beazonosítását akadályozó problémának, hogy kámzsát viselnek.
Vágólapra másolva!

Vitatja az ombudsman rendőrök szeptember 20-i fellépésére vonatkozó kritikáját Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kedden tette közzé a szeptember 20-ai tüntetésekről készült vizsgálatát, amelyben azt állapította meg: hibázott a rendőrség, amiért nem akadályozta meg, hogy összetalálkozzanak tüntetők és ellentüntetők. Azt sem biztosították megfelelően, hogy a rendezvények helyszínét mindenki biztonságban elhagyhassa, és Szabó szintén aggályosnak találta, hogy egyes rendőrök a sisak alatt fekete kámzsát viseltek.

Az ombudsmannak szerdán levélben válaszolt Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. "Én úgy látom, hogy a demonstráció helyszínét minden polgár biztonságban elhagyhatta, azok, akik a rendőrség által javasolt útvonalon távoztak, nem találkoztak más megmozdulások résztvevőivel. Kérem, ha ezzel ellentétes információval rendelkezik, azt feltétlenül ossza meg velem" - írta a biztosnak.

Draskovics szerint a kámzsával sincs probléma, hiszen "valamennyi rendőr jól látható helyen azonosítószámot visel, mely alapján egyértelműen azonosítható", tehát "nem az arcáról, hanem az egyedi azonosítószáma alapján lehet kétséget kizáróan azonosítani".

Kisebb összetűzésekkel végződött

Szeptember 20-án a Magyar Demokratikus Charta tartott tüntetést, amelyen megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, és több vezető szocialista és szabad demokrata politikus is. Aznap tüntetett az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat is és a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom. A demonstrációk vége pár órán át tartó rendbontás lett, a 64 Vármegye Hősök terén kezdett kormányellenes tüntetésén részt vevők egy része átvonult a Szabadság térre, ahol összetűztek a - részben az MSZP kezdeményezésére létrejött - Magyar Charta-tüntetés néhány résztvevőjével.

A rendezvényeket nagy erőkkel biztosító rendőrök akkor oszlatták fel először a pár száz emberből álló kormányellenes tömeget, amikor elkezdték megdobálni a rendőröket a Szabadság téren. A tüntetők többsége ekkor a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon felé hagyta el a teret. A kiszorított emberek egy része bemenekült a református templomba. Később voltak kisebb összetűzések az Andrássy úton és az Izabella utcában, de a rendőrök mindenhol keményen válaszoltak, megelőzték a komolyabb összetűzések kialakulását. Több helyen könnygázt is bevetettek.