Gyurcsány: most senki nem akar előre hozott választást

Vágólapra másolva!
A gazdasági válság közepette egyik párt sem akar előre hozott választásokat - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az RTL Klub Híradójában. A kormányfő optimista volt, szerinte el fogják fogadni a költségvetést is. Arról is beszélt, hogy hiányolni fogja Sólyom László államfőt a nemzeti csúcsról.
Vágólapra másolva!

Van értelme a nemzeti csúcsnak még akkor is, ha Sólyom László államfő nem megy el a szombati találkozóra - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az RTL Klub Híradójának. Azt mondta, nagyon fogja hiányolni a köztársasági elnököt, de évek óta nem gyűlt össze "Magyarország vezetésének ilyen széles köre". A nemzeti csúcson Sólyom mellett - különböző okokból - nem vesz részt Mádl Ferenc és Göncz Árpád volt köztársasági elnök, illetve Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke sem.

Sólyom többek között azzal indokolta távolmaradását a nemzeti csúcstól, hogy nem tartja megfelelő fórumnak, hiszen nincs felhatalmazása olyan döntések meghozatalára, amelyek a gazdasági problémák megoldását célozzák. Gyurcsány szerint "persze, hogy nincs felhatalmazása", de "meg kell beszélni a dolgokat". A kormányfő úgy képzeli el, hogy a nemzeti csúcson felmerülő elképzelésekből a kormány, a parlament "formális döntéseket tud alakítani".

A kormányfő az interjúban arról is beszélt, hogy szerinte most egyik párt sem akar előre hozott választásokat. Arra a kérdésre, hogy lemond-e, ha az Országgyűlés nem szavazza meg a költségvetést, úgy válaszolt: szerinte el fogják fogadni, hiszen egy ilyen helyzetben, amikor "csapkodnak körülöttünk a villámok, dörög az ég, támadják az országot", nincs az a párt, amelyik előre hozott választásokat szeretne. "Most nem érünk rá négy- öthónapos kampányt folytatni egymással" - tette hozzá. A költségvetés elfogadásával kapcsolatban pedig azt mondta, optimistább, mint valaha.