Nincs kedvük megint dolgozni a nyugdíjas rendőröknek

Vágólapra másolva!
Csak harminc nyugdíjas rendőr és határőr tért vissza a rendőrséghez, pedig a nyugdíjasok visszahívására a rendőrség létszámgondjai miatt szükség lenne. Tavaly ezer-ezerötszáz rendőr ment nyugdíjba. A visszatérésen gondolkodók közül azonban sokan olyan kapitányságokon szeretnének dolgozni, ahol elegen vannak, mások pedig fizikailag bizonyultak alkalmatlannak.
Vágólapra másolva!

Mindössze harminc nyugdíjazott rendőr és határőr tért vissza a rendőrséghez, mióta Bencze József országos rendőrfőkapitány márciusban bejelentette: az utánpótlás biztosítása miatt a nyugdíjba vonulók visszatérhetnek a testülethez.

Bencze József még a múlt év végén közölte: a rendőrség átlagéletkora 32,3 év, vagyis nagyon fiatal az állomány. Mindössze 257 olyan hivatásos tiszt van a testületnél, aki ötven évnél idősebb. Az ötven év feletti tisztek részben a határőrséggel való integráció miatt hagyták el a testületeket, a rendőrszakszervezet becslése szerint körülbelül 1000-1500 munkavállaló ment nyugdíjba tavaly.

A főkapitány felhívása szerint a visszavétel elsősorban a végrehajtó szolgálatnál fontos, így a jelentkezőnek alkalmasnak kell lennie a hivatásos szolgálatra egészségi, pszichikai és fizikai szempontból. Ha a nyugállományú volt hivatásosokat visszaveszik a testülethez, akkor a szolgálati nyugdíjuk folyósítását szüneteltetik a szolgálat ideje alatt.

A harminc visszatérő jelentkező többnyire anyagi, családi és egzisztenciális okok miatt kérte reaktiválását, és a jelentkezéskor többen nem a hivatásos állományba vételre, hanem valamilyen alacsonyabb feltételeknek megfelelő szakértői, tanácsadó munkákra gondolt - közölte az ORFK. A rendőrség szerint szeptember végéig 293-an jelentkeztek a felhívásra, közülük 31-et reaktiváltak, 78 egykori rendőr, határőr visszavétele pedig folyamatban van. Betölthető státus hiányában más rendőri szervhez irányítottak 21 embert, alkalmatlanság miatt elutasítottak 163-at.

Az ORFK szerint jellemző tendencia, hogy a már most is megfelelő létszámú főkapitányságokra - elsősorban az északi, keleti és déli megyékbe - jelentkeznek nagyobb számban az egykori hivatásosok: Pest megyében 22-en, Bács-Kiskun megyében 20-an, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 18-an jelentkeztek. Fejér, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében azonban mindössze egy-egy volt hivatásos jelentkezett a felhívásra. A jelentkezők közül többen - főleg az orvosi felülvizsgálaton - alkalmatlannak bizonyultak.

Az elutasítás leggyakoribb oka az volt, hogy a jelentkező meghaladta a felső korhatárt, nem rendelkezett a megfelelő képesítéssel, büntetett előéletű volt, korábbi szolgálati viszonya felmondással szűnt meg, vagy méltatlanná vált a rendőri szolgálatra. Az is gyakori ok volt, hogy a jelentkezők nem voltak hajlandóak a nyugdíjukat szüneteltetni, vagy nem fogadták el a felajánlott beosztást. A rendőrség szerint azzal, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) 107-en jelentkeztek, közülük 13-at már reaktiváltak és 65-nek folyamatban van a visszavétele, "némileg enyhíthető a BRFK létszámhiánya".