Két hétbe telik az MDF helyzetének tisztázása

Vágólapra másolva!
Az ügyrendi bizottsághoz fordult Szili Katalin házelnök, mivel nem világos az MDF frakciócsoportjának jogi helyzete. A kérdés az, hogy a képviselőcsoport megszűnt és újjáalakult, vagy meg sem szűnt, hanem folyamatosan működött. Két hét, mire a bizottság foglalkozni tud a vitát kiváltó helyzettel.
Vágólapra másolva!

Két hetet kell várni, mire az ügyrendi bizottság Szili Katalin házelnök megkeresésére dönt arról, mi történt az MDF képviselőcsoportjában. Jogilag nem világos ugyanis, hogy képviselőcsoport megszűnt és újjáalakult, vagy meg sem szűnt és jogfolytonosan működik. A kérdésnek - a helyzet elvi tisztázásán túl - csak az MDF által az ORTT-be delegált tag státusza miatt van jelentősége.

Az Országgyűlés elnöke hétfőn, a házbizottság rendkívüli ülése után jelentette be, hogy az ügyrendi bizottsághoz fordul, miután "erős vita" alakult ki arról, jogilag miként működik tovább az MDF képviselőcsoportja. Csiha Judit, az ügyrendi bizottság szocialista elnöke azt mondta, a testület az Alkotmánybíróság határozatait tanulmányozva alakítja ki állásfoglalását. A bizottság két hét múlva tudja napirendjére tűzni a témát.

Az eldöntendő kérdés az, hogy Vas János október 10-i kilépésével, vagyis az MDF-frakció létszámának 9 főre csökkenésével már aznap megszűnt a képviselőcsoport és Lengyel Zoltán október 13-i belépésével újjáalakult, vagy pedig meg sem szűnt és jogfolytonosan működik tovább.

A fideszes Répássy Róbert szerint a január óta élő új szabály próbája lenne az ügyrendi bizottság állásfoglalása. Mint mondta, a házszabály rossz értelmezése, hogy az MDF képviselőcsoportja nem szűnt meg. A szabály szerint a frakció megszűnt, miután Vas János kilépésével 9 főre csökkent, ezt a tényt be kell jelenteni, majd, ha ismét tíz fős lesz a létszám, akkor újjáalakul - mondta az ellenzéki politikus. Ha nem így lenne, ilyen esetekben minden képviselőcsoport az MDF-hez hasonló méltatlan helyzetbe kerül, amikor "vadászik" a képviselőkre - tette hozzá.