Fogynak és félnek a pszichiátriai dolgozók

Vágólapra másolva!
Vészesen fogy a pszichiátriai osztályok dolgozóinak száma, akik eleve rosszul érzik magukat az egyre gyakrabban erőszakos betegek miatt - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Egyre kevesebb ember dolgozik a pszichiátriai osztályokon - írja a Népszabadság a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Pszichiátriai Ápolás Tagozatának felmérésére hivatkozva. A felmérés szerint negyvenszer többen mennek nyugdíjba, mint ahányan érkeznek a területre, a pszichiátriai ápolók átlagéletkora 46 év.

A lap szerint aki marad az is rosszul érzi magát, folyamatos atrocitások érik, az ápolók nem érzik biztonságban magukat. A kamara szerint mind a páciensek, mind a dolgozók érdekében változtatásokra lenne szükség főként az osztályok felépítésében, a technikai felszereltségben és a személyzet felkészültségében.

Az érdekvédők szerint a szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosításával magas biztonságú osztályok létrehozásával csökenteni lehetne a kockázatát, hogy a kiszámíthatatlan pszichotikus betegek megtámadják az őket ellátó személyzetet agy betegtársaikat. A Magyar Pszichiátriai Társaság szerint az erőszakos cselekmények száma az elmúlt időben jelentősen nőtt.

Az egészségügyi tárca az eddigieknél több lehetőséget kínáló a szakdolgozói életpályát dolgozott ki, felülvizsgálja a szakképzési és dolgozói kompetenciarendszert, amire közel hatmilliárd forintot szánnak - olvasható a Népszabadságban.