Megkapják túlórapénzüket a szombathelyi tűzoltók

Vágólapra másolva!
A tűzoltók szerint nem született megállapodás a túlmunkájukért követelt pluszpénz és a a veszélyességi pótlék megemelésének ügyében az Önkormányzati Minisztériumban tartott pénteki tárgyaláson. A tárca szerint azonban közeledtek az álláspontok. A tűzoltók heti nyolc órányi túlmunkájuk ellenértékét kérik 2004-ig visszamenőleg. Ezekért pereket is indítottak, két bíróság már nekik adott igazat. Szombathelyen már többen meg is kapták a pénzt az önkormányzattól, amit a tárca utólag kifizet a városnak.
Vágólapra másolva!

Nem született megállapodás sem a tűzoltók túlmunkájának kifizetése, sem pedig a veszélyességi pótlék megemelésének ügyében az Önkormányzati Minisztériumban (ÖM) tartott pénteki tárgyaláson - közölte Hócza György, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) ügyvivője. A tűzoltók azt sérelmezik, hogy a kormány folyamatosan ingyenmunkára kényszeríti őket, mert míg más munkavállalóknak csak heti 40 órát kell dolgozniuk, nekik heti 48 órát, a különbséget pedig nem fizetik ki. A túlmunka utáni pénzt 1992 óta kérik.

A tárca szerint azonban számos kérdésben közeledtek az álláspontok az egyeztetésen. Például kezdeményezték egy, a hivatásos állományúakról szóló törvényt (Hszt.) áttekintő közös munkacsoport létrehozását, hogy felülvizsgálják a katasztrófavédelmi feladatokat ellátók, így a tűzoltók javadalmazását. A Hszt. heti 48 órában állapítja meg a tűzoltók munkaidejét. A munkacsoport jövő hétfőn össze is ül.

A tűzoltóknak az sem tetszik, hogy nem emelik fel veszélyességi pótlékukat a köztisztviselői alap 100 százalékára. Jelenleg annak 45 százalékát kapják. Az emelés havonta plusz 18 ezer forintot jelent, ami Hócza szerint összesen 2,8 milliárd forintot igényelne. Jauernik István államtitkár a kialakult költségvetési helyzetre hivatkozva közölte, nem tudnak erre javaslatot tenni.

Az országban jelenleg csaknem négyezer tűzoltó pere zajlik a túlóradíjak miatt, és több bíróságon egymástól eltérő ítéletek születtek. A Vas megyei Munkaügyi Bíróság szeptember 18-án jogerősen úgy döntött, ki kell fizetni 68 szombathelyi tűzoltó 2004-től felhalmozódott, összesen csaknem kétszázmillió forintnyi túlóradíját a heti 48 órán túli munkavégzés után. Október 16-án pedig a Somogy megyei munkaügyi bíróság hagyta jóvá a somogyi tűzoltók túlóradíj-követelését.

Szombathelyen már számfejtették és a következő napokban kifizetik az elmaradt túlóradíjakat. Göncz Szabolcs őrnagy, a Szombathelyi Városi Önkormányzati Tűzoltóság sajtószóvivője szerint az önkormányzat biztosította a 152 millió forintot. Ezt az ÖM átmeneti támogatásként átutalta a szombathelyi önkormányzatnak, és hétfőn a település számláján lesz. A pénz Göncz szerint többeknek már meg is érkezett lakossági folyószámlájára.