Felmondott az egyik cigányozó tanár Szegeden

Vágólapra másolva!
Felmondott az egyik szegedi tanár, aki több pedagógussal együtt egy internetes fórumon cigányozott, illetve saját roma diákjait becsmérelte - írja a Népszabadság. Az érintett tanárok közül többen roma diákok mentoraiként dolgoztak. Szegeden fegyelmi vizsgálat is indult ellenük, és vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos is.
Vágólapra másolva!

Felmondott az interneten cigányokat, köztük saját diákjaikat becsmérlő szegedi tanárok egyike - írja a Népszabadság. Egy fórumon - melyről azt hitték, hogy nem nyilvános - "féreg osztálynak", "segghülye kölköknek", "cigóknak", "dorozsmán óvónőt verő orkoknak" nevezték a romákat.

A közösségi fórumon cigányozó tanárokról szerdán a Délmagyarország számolt be. A tudósítás szerint a szegedi Móra iskolát azért zárták be, hogy a roma szegregációt megszüntessék. A diákokat 11 másik iskolába helyezték el, és a tanárok többségének is állást adtak ezekben az iskolákban, hogy mentorként továbbra is segíthessék diákjaik fejlődését. A cigányozó tanárok egy része éppen közülük került ki.

"Embertelenül nehéz ilyen helyen"

A tanárok egyike szerint szerint ők "csak átvették" más fórumozók szóhasználatát. Az egyik tanárnő elismerte, hogy "butaság volt" a nyilvános cigányozás. "Emberek vagyunk, az vesse ránk az első követ, aki nem mondott még ilyeneket" - beszélt. Azt tette még hozzá, hogy sajnálja a történteket, mert a Mórában keményen dolgoztak, nem érdemlik meg, hogy meghurcolják őket. "Senki nem tudja, milyen embertelenül nehéz ilyen helyen tanárnak lenni, csak az, aki csinálta" - közölte.

Ha beigazolódik, hogy valóban a mentorként működő pedagógusok képesek ilyen szövegeket "kibocsátani", akkor ezzel bebizonyították saját alkalmatlanságukat - mondta a Délmagyarországnak Kardos János, a szegedi oktatási iroda vezetője. Kardos szerint, akik így vélekednek a gyerekekről, azokat nem lehet a közelükbe engedni. A fenntartó önkormányzat fegyelmi vizsgálatokat rendelt el azokban az iskolákban, ahol a fórumozó volt mórás tanárok tanítanak - közölte.

Az ombudsman is vizsgálja

Az ügyben vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos is. Az ombudsman azt szeretné megvizsgálni, hogyan történhetett, hogy éppen azok a tanárok viszonyulnak a roma gyerekekhez ilyen módon, akik tudomása szerint részt vettek abban az együttes munkában - amit a szegedi önkormányzat azért kezdeményezett, hogy ne alakuljanak ki roma gettók, elkülönült iskolák. "Súlyos vétket követtek el a pedagógusok" - hangsúlyozta. Ha nem bírják ki, hogy ilyen jelzőkkel illesék ezeket a gyerekeket és családjaikat, akkor nem kell tanárnak menni, "el kell menni erről a pályáról" - tette hozzá.

Az ombudsman azt mondta, praxisa során még nem találkozott pedagógusok részéről ennyire otromba, durva szóhasználattal, mint amivel most a roma diákokat illették. "A közoktatás közpénzekből működtetett közszolgáltatás. A pedagógusok közszolgák, akiknek elsődleges kötelezettsége, hogy többoldalúan, tárgyilagosan oktassák, neveljék a diákokat. Közszolgaként vállalniuk kell azt, hogy ha az oktatás területén valamilyen feszültség jelentkezik, akkor ennek kezelésében részt vesznek" - fogalmazott Aáry.