A devizahitelek futamidejéhez nyúlna a kormány

Vágólapra másolva!
Futamidőket módosíthatnak a devizahitelek ügyében - erről beszélt Veres János pénzügyminiszter vasárnap az MSZP választmányi ülése előtt. A politikust a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által előző nap a nemzeti csúcson felvetett, a devizahiteleseket érintő kormányzati segítséggel kapcsolatban kérdezték. A választmány márciusra tűzte ki az MSZP tisztújító kongresszusát. Kiderült, a nyugdíjkorrekció és a családi pótléák halasztása 30 milliárdos
Vágólapra másolva!

A devizahitelekkel kapcsolatos kormányzati intézkedések egyike lehet a futamidők módosítása. Erről Veres János pénzügyminiszter beszélt vasárnap Budapesten újságíróknak az MSZP választmányának ülése előtt. Támogatásról nincs szó - mondta miniszter a hitelek kérdéséről, de részletekbe bocsátkozni, mert még nincs végleges álláspont az ügyben. Azt megerősítette, hogy az egyik variáció lehet a futamidők kitolása, de még vizsgálják ezt a lehetőséget, és szerdán döntenek az intézkedésekről.

A pénzügyminiszter szerint a Fidesz-kormány idején egyetlen évben sem emelkedett a családi pótlék, most azt tervezik, hogy megemelik ennek az ellátásnak az összegét, de csak 2009 szeptemberétől.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szombati nemzeti csúcson beszélt arról, hogy a kormány segítséget nyújtana a devizahitellel rendelkezőknek, és az ezzel kapcsolatos javaslat jövő szerdán kerülhet a kormány elé. A kormányfő szerint nem költségvetési forrásból, hanem a hitelszerződések átalakításával segítenék, hogy a törlesztő részletek ne növekedjenek drasztikusan.

MSZP-tisztújítás márciusban, 30 milliárdos hatás

A választmány 2009. március 21-22-re hívta össze a párt tisztújító kongresszusát, amely dönt majd a szocialisták európai parlamenti választási listájáról is - jelentette be Tukacs István, a választmány szervezeti, személyi és költségvetési bizottságának vezetője vasárnap. A választmány egyhangúlag hagyta jóvá az országos elnökség javaslatát a párt kétévente esedékes tisztújító kongresszusának időpontjára. Schiffer János, az MSZP választmányának elnökhelyettese beszámolt arról, hogy a testület megvitatta a párt ideológiai programtervezetét, amely a Haza és haladás címet viseli, és azt a jövő évi kongresszus fogadja majd el.

A nyugdíjkorrekciós program 2009-re esedékes részének és a családi pótlék emelésének jövő év szeptemberre való halasztása 30 milliárd forintos költségvetési kihatással jár - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter az ülés után, amelyen Veres János pénzügyminiszter ismertette az Országgyűlésnek szombaton benyújtott jövő évi büdzsét. Szűcs Erika szerint január elsejétől a nyugdíjemelést a svájci indexálás és a bérajánlás alapján tervezik, ami 3,9 százalékot jelent. A 13. havi nyugdíj kifizetésének szándéka is szerepel a költségvetésben - mondta.

Az ülést megnyitó Simon Gábor MSZP-s választmányi elnök arról beszélt, hogy a nemzeti csúcs megerősítette Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt abban, hogy a felelős erőkkel együttműködve, dolgozzon a válságból való kilábalásért. Simon szerint sikeres volt a szombati esemény, mert egy asztalhoz lehetett ültetni az érintetteket, és párbeszédet lehetett kialakítani. Simon Gábor szerint a szociális partnerek, a munkaadók és a munkavállalók felelősségteljesebben viselkedtek, mint egyes ellenzéki pártok és közjogi méltóságok, és az a feladat, hogy a közjogi kereteken belül is megteremtődjön a párbeszéd.