A rászorulók harmada nem jut gyógyászati segédeszközhöz

Vágólapra másolva!
Több mint félmillió rászoruló ember nem jut gyógyászati segédeszközhöz - olvasható a Magyar Nemzet hétfői számában. A napilap szerint a betegek nagy része nem váltja ki a felírt eszközt, mert a támogatás megszüntetése miatt nincs pénzük rá.
Vágólapra másolva!

Harminc százalékkal csökkent a közgyógyellátottak száma, és húsz százalékkal kevesebb a támogatás, mint két éve - írta a hétfői Magyar Nemzet. Öt-hétszázezer ember marad ellátatlanul - mondta a napilapnak az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége főtitkára, Tóth Zoltán.

A Magyar Nemzet szerint a kormány nem hajtotta végre a 3,6 milliárd forint forrásigényű korrekciót a gyógyászati-segédeszköz-ellátásban. Az Orvostechnikai Szövetség emiatt arra kéri a kormányt, hogy a tavasszal jogszabályban kihirdetett változásokat november elsejétől vezesse be, ha már az eredeti, szeptember 3-i időpontig ez nem történt meg - olvasható a Magyar Nemzetben. Az Orvostechnikai Szövetség ezen kívül arra szólítja fel a döntéshozókat, hogy tegyék lehetővé a közgyógyellátottak magasbb minőségű termékekhez való hozzájutását, a termék árával megegyező mértékű támogatást, és ne gátolják a forgalmazást magas termékismertetői díjak befizetésének megkövetelésével.

Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter 2006 őszén sok beteget kizárt a támogatásra jogosultak köréből. 18 éves kor fölött megszűnt a támogatás a szemüvegkeretre, a lúdtalpbetétre, és csökkent a kötszerekre adható keret is. Ugyanakkor például a fekélyes betegek havi kötszerszükséglete 20-25 ezer forintba is kerülhet. A napilap szerint a megemelkedett térítési díjak miatt a betegek jelentősé része inkább ki sem váltja a felírt terméket.