Szökött hiúzt keresnek Csongrádban

Vágólapra másolva!
Szombat délelőtt megszökött egy hiúz a Szegedi Vadasparkból - számolt be róla a Magyar Nemzet hétfőn. Az állatot még nem sikerült befogni, de a vadaspark éjjeliőre látta az éjszaka. A ragadozó kifutójának kerítését egy látogató bontotta meg.
Vágólapra másolva!

Szombat délelőtt óta hiába keresik a Szegedi Vadasparkból elszökött fiatal hiúzt - írta a Magyar Nemzet hétfői számában. Az állat kifutójának kerítését egy látogató bontotta meg. A déli órákban, a gondozók szeme láttára osont ki a hiúz a lyukon, de a szökését már nem tudták megakadályozni. A rendőrség rongálás miatt, ismeretlen tettes ellen eljárást indított - mondta a napilapnak Tuczakov Szilvia, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrök nem találtak arra utaló jelet, hogy a termetes, egyéves hiúzt esetleg ellopták volna.

A Szegedi Vadaspark éjjeliőre hétfő hajnalban látta a szombaton megszökött hiúzt -mondta el hétfőn Veprik Róbert, a park igazgatója. Veprik szerint ez azt jelenti, hogy az állat hamarosan visszatér a testvéréhez, akivel együtt került Szegedre nemrég Dortmundból a fajmegmentési program keretében. A nagymacska nem jelent veszélyt, fél az embertől, de a vadaspark igazgatója arra kéri az embereket: ne próbálják befogni, inkább értesítsék az intézményt vagy a rendőrséget. Veprik szerint minimális az esélye, hogy a hiúz lakóházakhoz közelítene.

A ragadozót nem üldözik, de a létesítmény egész területén próbálják befogni, különböző, az állat egészségére veszélytelen csapdákkal. Ezek egyike egyébként váratlanul egy rókát ejtett rabul. Amint még éhesebb lesz a hiúz, egyre csábítóbb lesz a számára is a csapdába elhelyezett színhús - reméli az igazgató.

A hiúz régi, dortmundi kiftója egy csaknem háromhektáros erdő volt, így nem szokott hozzá az ember közelségéhez. Ez előny is lehet a vadaspark dolgozói szerint, akik abban bíznak, hogy a vadaspark negyvenhektáros erdejét nem hagyja el az állat.

A hiúz fokozottan védett faj, egy példány eszmei értéke félmillió forint. A múlt század közepére a faj szinte egész Európából eltűnt, de sok országban kísérleteznek a visszatelepítésével - olvasható a Magyar Nemzetben.