Az ügyészség dönthet az influenza-oltásokról

Vágólapra másolva!
Térítést akar az influenza elleni oltások beadásáért egy háziorvos, aki ezért a legfőbb ügyészshez fordult. Az egészségbiztosító és a minisztérium szerint az oltás alapfeladat, ezért nem jár külön pénz. Az előrejelzések szerint idén minden korábbinál erősebb járvány várható.
Vágólapra másolva!

A legfőbb ügyészhez fordult Keszthelyi Gyula, tardi háziorvos, hogy tisztázza, köteles-e külön térítés nélkül beadni az ingyenes influenza elleni oltást - írja keddi számában a Népszabadság. Az orvos emellett, arra is kíváncsi, visszaélt-e hivatali hatalmával Székely Tamás egészségügyi miniszter, amikor azt mondta, térítésmentesen kell beadni a nem kötelező oltást.

A minisztérium és az egészségbiztosító szerint a háziorvosok alapfeladatai közé tartozik a járványügyi érdekből beadandó oltás. Keszthelyi szerint azonban minden elvégzett munkáért ellenszolgáltatás jár. Példaként említette, hogy míg a háziorvosoknak térítés nélkül kell beadniuk az állam által ingyenesen biztosított influenza elleni vakcinát, az ÁNTSZ oltóközpontjai térítés ellenében oltanak.

Keszthelyi már júniusban tájékoztatta a tárcát, az ÁNTSZ-t és az egészségbiztosítót, a Gazdasági Versenyhivatalt és a Pénzügyminisztériumot, hogy amíg nem kap választ az aggályaira, nem olt. Arra kérte az ÁNTSZ-t, hogy a kérdés tisztázásáig jelöljön ki a körzetébe helyettesítő orvost, aki hajlandó oltani. Az egészségbiztosító a lapnak megerősítette: nem finanszírozza ezt a feladatot.

Az ÁNTSZ szerint a téli influenza-szezonban minden korábbinál erősebb járvány várható, mivel idén három vírustörzs is megváltozott. Ezért azt ajánlják, hogy minél többen oltassk be magukat. A vakcina a beadás utáni 21. naptól nyújt védelmet a vírus ellen.