A felüljárót is megrongálhatták volna a nyugati téri bombák

Vágólapra másolva!
20-30 méteres körben pusztíthattak volna a Nyugati téren parkoló autóban talált távirányítású bombák - mondta el az országos rendőrfőkapitány péntek reggel a Nap-kelte című műsorban. A tűzszerészek vezetője szerint kisebb kézigránátnak megfelelő hatást fejthettek volna ki csomagtartóból előkerült kisebb csőbombák is. Az autó sofőrje mindent tagad. A lakásán tartott házkutatás során robbanószerkezetek előállításához szükséges felszereléseket és tervrajzokat is találtak a rendőrök. 
Vágólapra másolva!

A rendőrség kihallgatta annak a gépkocsinak a sofőrjét, akinek autójában három darab ötliteres ballont, több gyújtószerkezetet és csőbombákat találtak csütörtökön a Nyugati téren - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában pénteken.

A sofőr egyelőre mindent tagad. A lakásában házkutatást is tartottak, ahol robbanószerkezetek előállításához szükséges felszereléseket és tervrajzokat is találtak - közölte Bencze József. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a férfit terrorcselekmény előkészülete közben érték-e - tette hozzá a főkapitány. A rendőrség pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az autó tulajdonosa egy 33 éves, radikális csoportokhoz köthető budapesti férfi, T. K. A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz ellene robbanóanyaggal visszaélés gyanújával, és a vele együttműködő emberek azonosításán is dolgoznak a nyomozók.

Bencze szerint ha felrobbannak a távirányítású gyújtóbombák, 20-30 méteres körzetben pusztíthattak volna, így akár a Nyugati téri felüljárót is megrongálhatta volna a detonáció. Kiss Imre, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálatának parancsnoka elmondta: először három hátizsák került elő az autóból. Mindegyik hátizsákban egy-egy darab, rádió-távirányítással indítható csőbombával kombinált gyújtóbomba volt. A benzinjellegű gyújtófolyadék egy szürke színű műanyagkannában volt. A kanna oldalára ragasztószalaggal elektromos vevőeszközt erősítettek, és ez csatlakozott egy házilagos kialakítású csőbombához.

A szerkezeteket több tízméteres távolságból is el lehetett volna indítani távirányítással. Kettős hatást fejtettek volna ki, repeszeket szórtak volna szét, illetve hő-és lánghatást okoztak volna. A kocsiban találtak egy, a bombák sorozatindítására képes szerkezetet is. Kiss Imre közölte: a bombákat és az elektromos szerkezeteket szabványos, kereskedelmi forgalomban kapható eszközökből állították össze. A csőbombák töltete az elsődleges vizsgálat szerint pirotechnikai eszközökből kinyert pirotechnikai keverék volt.

Ezen kívül a gépkocsi csomagtartójából előkerült kilenc darab másik, szintén csőbomba jellegű szerkezet - mondta Kiss. Ezeket úgy alakították ki, hogy a menetes zárdugó egyik végét kifúrták és beeresztettek egy petárdát. Ha a petárdát meggyújtották volna, a csőbombák kisebb kézigránátnak megfelelő pusztítást okozhattak volna Kiss szerint. A parancsnok hozzátette: a pontos hatást még vizsgálják.

A Nyugati teret csütörtök este nem sokkal 21 óra után ürítették ki, miután megtalálták a bombákat az ott parkoló autóban. Az MTI tudósítója a helyszínen csütörtök este azt látta, hogy a felüljáró alatt egy sötét színű Peugeot személyautót vizsgáltak a rendőrök.