November 17-től él az amerikai vízummentesség

Vágólapra másolva!
November 17-től él az amerikai vízummentesség - jelentette be az amerikai belbiztonsági miniszter Prágában. Az első időszakban azonban csak az új típusú biometrikus útlevéllel lehet majd beutazni az USA-ba.
Vágólapra másolva!

November 17-től vízummentesen utazhatunk az Egyesült Államokba. Ezt Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter jelentette be Prágában. Magyarországon kívül Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz, amelynek jelenleg 27, többségében nyugat-európai állam a tagja.

Az első időszakban azonban csak az új típusú biometrikus útlevéllel lehet majd beutazni az Egyesült Államokba - közölte Chertoff. Az új beutazási szabályok szerint az érintett országok Egyesült Államokba utazó állampolgárainak november 17-től kell majd kötelezően használniuk az elektronikus utasregisztrációs rendszert (ESTA), amelynek használata az interneten keresztül ingyenes. Akinek azonban már most van érvényes amerikai vízuma, annak nem kell ezt használnia.

Chertoff megerősítette, hogy a végső döntés a beutazás engedélyezéséhez továbbra is az amerikai beutazási hivatal munkatársainak kezében lesz. Az új engedélyeztetési rendszerben az Egyesült Államok ugyanazokat az adatokat fogja kérni az utasoktól, amelyeket jelenleg is meg kell adni egy kérdőíven a repülőgépen. "Az egyetlen különbség, hogy ez egy korszerűbb rendszer" - mondta a miniszter, aki szerint az internetes regisztráció nagyon gyors, az utasok hamar megkaphatják a beutazási engedélyt.

Chertoff Mirek Topolánek, cseh kormányfővel folytatott megbeszéléseket Prágában. Mindkét politikus hangsúlyozta, hogy a dátum jelképes értékű, 19 éve ekkor tört ki a csehszlovákiai bársonyos forradalom.

A vízummentességi programban a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak majd vízum nélkül az Egyesült Államokban, a munkavállalóknak és a diákoknak továbbra is kell majd vízumot kérniük. Az utazás előtt azonban a turistáknak is regisztrálniuk kell magukat: egy megadott internetes oldalon kell egy kérdőívet kitölteniük. Ez a programban részt vevő összes ország állampolgárainak kötelező lesz.