Gyurcsány az IMF feltételeiről tárgyalt a pártokkal

Vágólapra másolva!
Gyurcsány kedden tájékoztatta a pártokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásairól. Az IMF a készenléti hitelekért cserébe 300 milliárdos kiadáscsökkentést kér. Ezért a kormány az MTI információi szerint elhalasztaná a közszolgák 13. havi juttatásainak kifizetését, és csökkentené a 13. havi nyugdíjakra vonatkozó keretet is.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc kedden konzultált a parlamenti pártok vezetőivel és frakcióvezetőivel a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatott tárgyalásokról. A tanácskozást a miniszterelnök kezdeményezte hétfőn. A találkozón arról volt szó, hogy a pártok mivel értenek egyet, mit tudnak támogatni és mit nem az IMF-fel és az unióval kötendő megállapodásokban.

Az MTI több forrásból úgy értesült, hogy a kormány felfüggesztené a köztisztviselők 2009-re vonatkozó 13. havi illetményének és jutalmainak kifizetését, továbbá csökkentené a 13. havi nyugdíjakra kifizethető költségvetési keretet. Az IMF elvárása az, hogy a készenléti hitelért cserébe Magyarország nagyjából 300 milliárd forintos kiadáscsökkentést hajtson végre jövőre, és ne GDP-növekedéssel, hanem lassulással kalkuláljon.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, az IMF-fel kötendő megállapodás révén az elérhető források nagysága "meggyőző" lesz, de konkrét összeget nem említett. A miniszterelnök az elmúlt hetekben többször beszélt arról, hogy az államnak a 2009-re tervezett 300 milliárd forintnál, ha lehet még több tartalékot kell képeznie, hogy - amennyiben szükséges - be tudjon avatkozni, és meg tudja a védeni a magyar embereket és cégeket a pénzügyi válság hatásaitól.

Az egyeztetésen a kormányt Bajnai Gordon gazdasági-, és Veres János pénzügyminiszter képviselte. Az MSZP részéről Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök, valamint Lendvai Ildikó frakcióvezető, az SZDSZ-től Fodor Gábor pártelnök és Horn Gábor ügyvivő, a Fidesztől Varga Mihály és Kósa Lajos alelnökök, a KDNP-től Hargitai János volt jelen a megbeszélésen. Az ötpárti egyeztetés eredményéről itt olvashat.