Súlyosbodhat a vád Weiszenberger ellen

Vágólapra másolva!
Hivatalos személyként vett részt a pályázati pénzek jogosulatlan megszerzésében Weiszenberger László az ügyészség szerint, ezért módosítanák a vádat vele szemben. A Zuschlag-ügyben megvádolt egykori szocialista politikust így súlyosabb bűncselekményért vonhatják felelősségre.
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a bíróságra azok a munkaszerződések, amelyek alapján súlyosbodhat a vád Weiszenberger László egykori kiskunhalasi szocialista önkormányzati képviselő ellen, akit jelenleg hivatali befolyással üzérkedéssel vádolnak - tudta meg az MTI szerdán bírósági forrásból.

A tárgyalás decemberre halasztották, miután indítványozta, hogy Weiszenberger László minősüljön hivatalos személynek, mivel a bűncselekmény elkövetésekor kistérségi megbízott volt. Ha a munkaszerződések alapján a bíróság is arra jut, hogy Weiszenberger hivatalos személynek minősül, akkor a vád hivatali vesztegetésre változhat, amelynek súlyosabb a büntetési tétele.

Weiszenberger László Zuschlag János képviselőtársa volt a kiskunhalasi önkormányzat MSZP-frakciójában. Weiszenberger 2002-ben az MSZP és a Sikeres Halasért szervezet közös listájáról került be a képviselő-testületbe, a botrány kirobbanása után azonnal lemondott mandátumáról. Weiszenberger a 2003-ban még működő Területpolitikai Kormányzati Hivatalnál kistérségi megbízott volt, feladatai közé tartozott a különböző pályázatok ismertetése, népszerűsítése a helyi vállalkozók és egyéb szervezetek körében Kiskunhalas térségében.

A vádirat szerint Weiszenberger együttműködött egy kiskunhalasi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjével és egy kunfehértói motel bérlőjével egy vissza nem térítendő állami támogatásra benyújtott pályázatnál. A köztük lezajlott megbeszélésről rejtett kamerával készített felvételt a Hír TV mutatta be még 2007 őszén. A pályázatot be is nyújtották a Miniszterelnöki Hivatalhoz, és el is nyertek rá 17 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

A vádhatóság szerint a támogatás folyósítása után Weiszenberger László felhívta a motel bérlőjét, és ötmillió forintot kért tőle azzal, hogy ezt a pályázat elbírálását koordináló minisztérium egy meg nem nevezett, döntéshozó munkatársának kell visszajuttatni a pályázat elfogadásának fejében.

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás, és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.