Lados szerint milliós bánatpénzt kapott az MSZP-től Zuschlag

Vágólapra másolva!
Több tízmilliót kapott Zuschlag János az MSZP-től azután, hogy lemondott a mandátumáról a 2004-es, holokauszttal kapcsolatos botrányos kijelentése után - ezt állítja Lados István, a Zuschlag-ügy másodrendű vádlottja egy telefonbeszélgetésre hivatkozva. Szerinte Zuschlag arról is egyeztetett a szocialistákkal, hogy segítsenek neki visszafizetni az okozott károkat, hogy így kisebb büntetést kapjon.
Vágólapra másolva!

A Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján Lados István korábbi vallomását olvasták fel arról, hogy fültanúja volt egy telefonbeszélgetésnek, melyben Zuschlag azt mondta: több tízmillió forintot kapott az MSZP-től országgyűlési képviselői mandátumáról történő lemondásáért. A beszélgetést Lados felvette, a felvételt a nála tartott házkutatáson találták meg.

A felvétel 2005 szeptemberében készült, amikor Zuschlag és Lados egy szobában voltak. Lados azt mondta, azért vette fel mobiltelefonjával a beszélgetést, mert az "döbbenetes volt". A bíróság a felvételt Zuschlag János kihallgatásakor le fogja játszani.

Lados vallomása szerint Zuschlag János "cinikusan és nyíltan beszélt arról, hogy a kormány, illetve az MSZP vezetőivel tárgyalást folytatott", és a mandátumáról történő lemondásáért több tízmillió forintot kapott a párttól. Állítólag a beszélgetésből az derült ki, hogy Zuschlagnak további követelései voltak az MSZP-vel szemben.

Lados István beszámolt arról is, hogy amikor ő Romániában bujkált, Zuschlag meglátogatta, és részletesen beszéltek az akkor már folyamatban lévő büntetőeljárásról. Lados állítólag megkérdezte Zuschlagot, miért nem tesz részletes és beismerő vallomást, amire ő azt válaszolta, hogy tárgyalt a szocialista párttal arról, hogy a "büntetési tételek leszorítása érdekében a párt fizesse vissza a Zuschlag-szervezetek által elcsalt pénzeket" és pénzzel segítsék az újrakezdését is.

Lados romániai bujkálását egy másik vádlott, Győrfi Ludovik segítette, akivel egy alkalommal szintén beszéltek Zuschlag és a szocialista párt közti tárgyalásról. Ekkor Győrfi azt mondta, hogy Zuschlag 180 millió forintot kért a párttól, ebből 150 millió forintot az egyesületek által elnyert összegeket visszafizetésére, saját költségeire pedig 30 millió forintot.

A vádirat szerint az eljárás során Zuschlag János közel 50 millió forintot megtérített az okozott kárból. A Csiha Judit és Baráth Etele MSZP-s országgyűlési képviselők kampányára fordított, a Táncsics Alapítványtól elnyert 500-500 ezer forintot egy másik vádlott, Kemecsi Árpád is visszafizette az alapítványnak, Marsovszky Balázs hatodrendű vádlott pedig szintén megtérítette az általa okozott 10 millió forintos kárt.

Csütörtökön a bíróság befejezte Lados István kihallgatását. A tárgyalás november 5-én folytatódik, ekkor még az ügyvédek kérdezhetnek Ladostól, majd Zuschlag János kihallgatásával folytatódik a bizonyítási eljárás.

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő volt, 2007 szeptemberétől előzetes letartóztatásban van.