Jogszerűen váltott tagokat az MDF-frakció

Vágólapra másolva!
Az országgyűlés alkotmányügyi bizottsága szerint jogszerűen működik az MDF-frakció. A bizottságot a házelnök kérte fel október elején, hogy vizsgálja meg: az ellenzéki képviselőcsoport folyamatosan működött, vagy megszűnt és újjáalakult, amikor október elején kilépett belőle egy a tizedik tag, majd belépett egy másik képviselő.
Vágólapra másolva!

Jogszerűen működik az MDF-frakció - mondta ki az alkotmányügyi bizottság szocialista többséggel elfogadott állásfoglalása hétfőn. A döntés értelmében a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja nem szűnt meg azzal, hogy átmenetileg kilenc fővel működött, és három nap elteltével csatlakozott hozzá a tizedik tag. Az alkotmányügyi bizottság állásfoglalását Szili Katalin házelnök kérte azzal, hogy a testület állapítsa meg: az MDF-frakció folyamatosan működőnek, vagy megszűnt és újjáalakult képviselőcsoportnak tekintendő-e.

Az MDF-frakcióból október 10-én lépett ki Vas János, Lengyel Zoltán csatlakozási kérelmét október 13-i ülésén fogadta el a képviselőcsoport. A Fidesz és a KDNP képviselői a bizottsági ülésen azt mondták: a házszabály egyértelműen fogalmaz, a frakció megszűnik, ha létszáma tíz fő alá csökken, erről pedig haladéktalanul, de legkésőbb három napon belül értesíteni kell a házelnököt. Szerintük így az MDF frakciójának meg kellett volna szűnnie, majd három nap múlva tíz független képviselő megalakíthatta volna az MDF képviselőcsoportját.

A szocialisták érvelése szerint ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz a házszabály, ezért egyszerűségre kell törekedni, a három nap arra szolgál, hogy zökkenőmentes legyen a parlament működése. A megszűnésnek, vagy folyamatos működésnek nincs gyakorlati, politikai jelentősége. Az alkotmányügyi bizottság 15 igen és 14 nem szavazattal fogadta el az állásfoglalást.