Közzétenné a Fidesz a mentőcsomag titkos részleteit

Vágólapra másolva!
Titoktartási nyilatkozatot kellett aláírniuk az országgyűlésben a költségvetési bizottság tagjainak. A Fidesz megdöbbentőnek nevezte a titkolózást a 25,1 milliárd dollár összegű pénzügyi mentőcsomag részleteiről, de azt nem árulták el, hogy a titoktartást a kormány vagy a mentőhitelt részben fedező Nemzetközi Valutaalap kérte-e. A Fidesz nyilvánosságra hozná a részleteket.
Vágólapra másolva!

Titoktartási nyilatkozatot írattak alá a költségvetési bizottság tagjaival, akik hétfőn zárt ülésen tájékozódtak a pénzügyminiszternél a 25,1 milliárd dollár összegű pénzügyi mentőcsomag részleteiről, de a Fidesz követeli a szerződés nyilvánosságát - közölte Szijjártó Péter fideszes szóvivő. Szijjártó Péter a testület közel kétórás ülése után azt mondta: "megdöbbentő dolgok" történtek a ülésteremben, és megdöbbentő volt az is, hogy a kormány tovább titkolózott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által nyújtott hitelről.

A fideszes politikus szerint minden bizottsági tagnak két dokumentumot kellett kitöltenie, amelyben "mindenfajta jogi felelőssége" tudatában vállalta, hogy semmifajta információt nem hoz nyilvánosságra. A Fidesz szóvivője szerint még a jegyzetelést is megtiltották, és a mobiltelefonokat is ki kellett kapcsolni. Szijjártó szerint "megdöbbentő dolgokat" hallottak, amelyek megerősítik bennük: szégyen, hogy Magyarországot ilyen helyzetbe hozta Gyurcsány Ferenc, és hogy az elmúlt hat év kormányzati teljesítménye miatt olyan helyzetbe került az ország, hogy "ilyen színjátékoknak vagyunk kitéve".

A Fidesznek továbbra is az az álláspontja, hogy az embereknek joguk van tudni, hogy mi van a hitelszerződésben, joguk van tudni, hogy a kormány milyen terheket akar tenni a vállukra, hogyan akarja elzálogosítani a jövőjüket. "A ma hallottak függvényében pedig pláne határozottan követeljük a kormánytól, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra az IMF-hitelszerződés részleteit" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy a titkolózást az IMF vagy a kormány kezdeményezte, Szijjártó Péter azt mondta, nem jogosult a válaszadásra. Annyit árult el, hogy a pénzügyminiszter is hozott dokumentumokat, amelyeket alá kellett írni. Veres János pénzügyminiszter és a bizottság szocialista tagjai sem kívántak újságíróknak nyilatkozni az ülés után, arra hivatkozva, hogy köti őket a titoktartás.