Felmentették a bíróságot bíráló Munkáspárt vezetőit

Vágólapra másolva!
A jogerős ítélet szerint nem rágalmazott, csak véleményt nyilvánított a Munkáspárt elnöksége, amikor "poltikai ítéletnek" minősítette a Fővárosi Bíróság egyik, 2005-ben született döntését. A vád szerint ez a kijelentés túlment a szabad véleménynyilvánításon, de az ítélőtábla ezt másként látta.
Vágólapra másolva!

Jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla a Munkáspárt elnökségét abban a rágalmazási eljárásban, amelyet Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke kezdeményezett a testület egy három évvel ezelőtti közleménye miatt. Az eljárásban első fokon bűnösnek mondták ki, másodfokon felmentették a párt vezetését, a véleménynyilvánítás körébe sorolva a kifogásolt kijelentést.

Az elnökség még 2005-ben kommentálta közleményben a Fővárosi Bíróság egyik döntését, amely nem sokkal korábban tartott kongresszusuk megismétlését, és az ott kizárt tagok visszavételét írta elő. A közleményben "politikai ítéletről" írtak, amellyel "bosszút álltak" a szervezeten az egy évvel korábbi, a kórházprivatizáció ellen szervezett népszavazásért.

Az ügyészség szerint ez a megnyilatkozás túlmegy a szabad véleménynyilvánítás határán, és a bíróság, mint szervezet társadalmi megbecsülését, alkotmányos létét kérdőjelezi meg. A tárgyaláson a hét vádlott közül egyedül Thürmer Gyula, a párt elnöke nyilatkozott, mint mondta, ők véleményt nyilvánítottak, erre pedig a magyar alkotmány lehetőséget biztosít számukra. Szerinte a kifogásolt bírói ítélet komoly hatással volt a párt működésére, ráadásul "nagyon gyors döntés született", nem sokkal az országgyűlési választásokat megelőzően.