Századvég: A Fidesz a legszimpatikusabb párt

Vágólapra másolva!
Az emberek harmada egyetlen pártot sem érez közel magához Magyarországon - derül ki a Századvég legfrissebb felméréséből. Az elemzés szerint a Fidesz 8 százalékkal népszerűbb az MSZP-nél, a parlamenten kívüli pártokat az emberek nagy része viszont nem is tekinti pártnak. A párt szóról a többségnek még mindig az MSZP ugrik be azonnal.
Vágólapra másolva!

Egyetlen magyarországi pártnak sem adott közepesnél jobb jegyet egy öt fokozatú skálán a megkérdezettek 39 százaléka a Századvég és a Forsense pártszimpátiát mérő októberi kutatása szerint. A magyar választók több mint harmada egyik pártot sem érzi közel magához, míg az emberek 30 százaléka egyszerre több pártot is szimpatikusnak tart.

A pártok népszerűségi versenyében a Századvég szerint a Fidesz vezet, a legnagyobb ellenzéki pártot 31 százalék tartotta közepesnél szimpatikusabbnak, és 39 százalék az átlagnál ellenszenvesebbnek. Az MSZP mindkét értékben 8 százalékponttal rosszabb eredményt produkált, a kormánypártot csak 23 százalék tartja szimpatikusnak, míg 47 százalék egyes vagy kettes osztályzatot adott neki.

A kisebb pártok közül az MDF-et 9 százalék érzi magához közelállónak, míg az SZDSZ esetében ez az érték már csak 7 százalék, ami megegyezik a Jobbik esetében kapott eredménnyel. A MIÉP-et 5 százalék, a Munkáspártot és Élőláncot 3-3százalék tartja szimpatikusnak. Az 1-es és 2-es osztályzatot kiérdemlők közül az ellenszenv-listát a Munkáspárt vezeti 66 százalékkal, amit kis különbséggel követ a MIÉP (65 százalék), majd az FKGP (59 százalék), a Jobbik (56 százalék) és az SZDSZ (55 százalék). A többségében negatív osztályzatokkal értékelt pártok sorát a KDNP (51 százalék és az MDF (50 százalék) zárja.

A Századvég felméréséből az is kiderül, hogy az össze parlamenti párt ismertsége 20 százalék alatt marad, vagyis a megkérdezettek a párt fogalmát a parlamenti pártokkal azonosítják. A legtöbb megkérdezettnek egyébként még mindig az MSZP ugrik be először a "párt" kifejezésről (57 százalék), csak feleennyien asszociálnak elsőre a Fideszre.

A válaszokból a közvélemény-kutató cég egy politikai palettát is megrajzolt arról, hogy az egyes emberek különböző pártokhoz való viszonya alapján mely pártok állnak közelebb, melyek pedig távolabb egymástól. Eszerint az SZDSZ és az MSZP még mindig viszonylag közel áll egymáshoz, és egy térfélen található velük az MDF is. A Fidesz áll a legtávolabb ezektől a pártoktól. Összességében a Fidesz és az MSZP is nagyon megosztja a társadalmat, mert értékítéletük alapján e két párthoz nagyon közelálló másik erő igazából nincs is - olvasható a Századvég felmérésében.