Megbánta a plébános, hogy elverte a postást

Vágólapra másolva!
Egy postás megverése miatt nyomoznak a győrvári plébános ellen, hamarosan gyanúsítottként hallgatják ki. A plébános az MTI-nek azzal magyarázta a tettét, hogy már régóta rossz a viszony közötte és a postás - aki korábban sekrestyése volt - között, és azt is mondta, megbánta a tettlegességet. A postás szerint a plébános korábban egy betörés miatt gyanakodott rá, de a pénteki verést egy hetilap miatt kapta. 17-szer ütött a pap - állítja.
Vágólapra másolva!

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének alapos gyanúja miatt indított nyomozást pénteken a rendőrség a Vas megyei Győrvár plébánosa ellen, aki tettleg bántalmazta a helyi postást. Maxim László alezredes, a vasvári rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője szerint már vizsgálják az ügyet, de a plébánost csak ezután hallgatják ki gyanúsítottként. Ha beigazolódik a bűnössége, három év szabadságvesztést is kiszabhat rá a bíróság.

"Többször kijelentette, hogy ki fog készíteni, (...) több ízben feljelentett a püspökségen, mindent elkövet, hogy engem innen elüldözzön, ellenem hangolja a község lakóit" - mondta az MTI-nek Dóka Ferenc plébános, aki sajnálja a történteket, és mivel a tettlegességet maga is elítéli, ezért hajlandó bocsánatot kérni. Szerinte már hosszabb ideje megromlott a kapcsolat közte és a sértett között, aki korábban sekrestyésként is dolgozott a plébánián.

A plébános szerint a hosszabb ideje benne felgyűlő feszültség miatt veszíthette el béketűrését, amit nagyon sajnál. Tisztában van a következményekkel, "jöjjön, aminek jönnie kell" - mondta.

Kiprédikálás és 17 ütés

Az egész vita egy hetilap miatt kezdődött, amit állítólag a pap nem rendelt meg, pedig neve az új előfizetők között szerepelt - mondta Tóth Ferenc, az ügyben érintett kézbesítő. Már a szomszédos utcában járt amikor a plébános és házvezetőnője gépkocsival utána hajtott, megállították és Dóka Ferenc többször is megütötte. "Tizenhét, vagy még ennél is több ütést kaptam, azóta is fájlalom a fejem és az álkapcsom, a kerékpárom eldőlt, a postai küldemények pedig szétszóródtak az úttesten" - mondta a postás.

A postás szerint a plébánossal akkor romlott meg a viszonya, amikor tavaly betörtek a plébániára, és a pap azzal gyanúsította meg, hogy köze volt a betöréshez, mivel sekrestyésként kulcsa volt az épülethez. "Több évtizedes sekrestyési szolgálat után elbocsátott, sőt vasárnap a templomban is kiprédikált, pedig semmiféle közöm nem volt a betöréshez, soha nem tapadt a kezemhez semmi, nem követtem el semmit, különben nem is dolgozhatnék postásként" - mondta Tóth.

A postás emiatt akkor felhívta a püspökséget, ahol azt a választ kapta, "rendezzék az problémájukat egymás között". Az eset kapcsán azért nem tett rágalmazásért feljelentést, mert nem akarta, hogy kevéssel nyugdíj előtt olyan kép alakuljon ki róla a postán, hogy ilyen ügy miatt pereskedik. "Most már nem fogadom el a plébános bocsánatkérését, a posta és a rendőrség is megteszi a szükséges lépéseket, ő pedig bűnhődjön azért amit tett" - mondta.