Futballszurkolók tüntettek a Kossuth téren

Vágólapra másolva!
Nagyobb incidens nélkül ért véget a "szlovákok brutalitása" ellen magyar futballcsapatok szurkolói által szervezett demonstráció. A Kossuth téren gyülekező szurkolók leköpdöstek egy szlovák tévéstábot és petíciót adtak át a Miniszterelnöki Hivatalnak. A múlt héten szombaton több mint ötvenen sérültek meg Dunaszerdahelyen, amikor a szlovák rendőrök összecsaptak a magyar szurkolókkal a helyi DAC és a Slovan Bratislava meccsén.
Vágólapra másolva!

A budapesti Kossuth téren, a Miniszterelnöki Hivatal épülete előtt tüntettek szombaton délután a Ferencvárosi Szurkolók Szövetségének felhívására a magyar futballcsapatok szurkolótáborai és a hozzájuk csatlakozott szervezetek. A Ne bántsd a magyart! néven meghirdetett demonstráció célja, hogy tiltakozzanak "a szlovákok magyarellenes, fizikai és lelki brutalitása ellen", és a határontúli magyarok védelmét követeljék a kormánytól.

A demonstráció előzménye, hogy múlt szombaton Dunaszerdahelyen, a helyi DAC és a Slovan Bratislava meccsén rendőrök megrohamozták a magyar szurkolók szektorát. Magyarországról több klub - így a Ferencváros - drukkerei utaztak Dunaszerdahelyre, összesen mintegy ezren. A rendőri akció következtében sokan megsérültek: a mentők 49 embert láttak el a helyszínen, hatot a dunaszerdahelyi kórházba szállítottak. szlovák jelentés szerint 32 embert állítottak elő, 16 magyar és 16 szlovák állampolgárt, köztük 13 Slovan-szurkolót.

Az [origo] helyszínen lévő munkatársa szerint a rendőrség nagy erőkkel biztosította a demonstrációt, amely fél négy körül, incidens nélkül véget ért. A Miniszterelnöki Hivatal előtti parkolót kordonnal vették körül. Tudósítónk szerint több száz, különböző futballcsapatok (Fehérvár, Újpest, Ferencváros, Kispest, Diósgyőr) színeit viselő tiltakozó gyűlt össze a téren, akik kórusban szidalmazzák Szlovákiát, illetve a magyarellenességéről ismert szlovák politikust, Ján Slotát.

A demonstrálók a "Vesszen Trianon" és "Ria, ria, Hungária" jelszavakat skandálják, "Szlovákia egy múló állapot", "Nem felejtünk" feliratokat, nemzeti színű, árpádsávos és klubzászlókat lobogtatnak.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Ua5OhTBIgdnapERg

Amikor a tüntetők bevonultak a Miniszterelnöki Hivatal előtti, lekordonozott, kopaszra nyírt futballdrukkerek többször leköpték és szidalmazták egy szlovák tévéstáb tagjait, és kizavarták az operatőrt az elzárt területről. Később a szlovák tévé munkatársaira két rendőr vigyázott. A tüntetők petíciót adtak át a Miniszterelnöki Hivatal munkatársának, amire 30 napon belül ígértek választ.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Még több fotóért klikk a képre!

Az elmúlt héten mind a magyar kormány, mind az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) magyarázatot kért a szlovákoktól. A hivatalos szlovák indoklás szerint "takarásban bűncselekmény" történt, ezért léptek közbe a rendőrök. A pozsonyi álláspont szerint a magyar szurkolók egy része a számukra fenntartott lezárt szektorból a kordont áttörve kinyomta a kaput és hátulról a Slován szurkolókhoz akart eljutni. A szlovák politikusok - köztük Ivan Gasparovic államfő - védelmükbe vették a rendőrség fellépését.