9-szer drágább lesz a megspórolt parkoló Pécsen

Vágólapra másolva!
900 ezer forintot kell majd fizetniük minden parkolóhelyért a beruházóknak Pécsen, ha nem akarják azokat az előírás szerint megépíteni. Eddig olyan olcsó volt a parkolóhelyek megváltása, hogy az építtetőknek jobban megérte kifizetni a díjat, mintsem parkolót építeni.
Vágólapra másolva!

Kilencszeresére drágul a parkolóhelyek megváltásának költsége Pécsett. A baranyai megyeszékhelyen a beruházóknak hétfőtől az eddigi 50 ezer és 100 ezer forint helyett 900 ezret kell fizetniük kocsibeállónként, ha azokat az előírások ellenére nem építik meg.

A város közgyűlése erről rendeletben döntött. A díjemelésre azért volt szükség, mert a korábbi jelképes összegek inkább arra ösztönözték az építtetőket, hogy telkeiken a parkolóhelyek és garázsok rovására növeljék ingatlanaik hasznos, jobban értékesíthető alapterületét. A megváltásokból befolyt pénz pedig nem volt elegendő ahhoz, hogy az önkormányzat maga alakítson ki felszíni parkolóhelyeket, vagy építsen parkolóházakat, ezzel tovább romlott a sűrűn lakott városrészek parkolási helyezte.

A járművek elhelyezéséről szóló szabályokat az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 1997-es kormányrendelet tartalmazza, amely ugyanakkor eltéréseket is lehetővé tesz az önkormányzatok számára annak érdekében, hogy a beruházások ne hiúsuljanak meg azokban az esetekben, amikor a parkolók kialakítása valós akadályokba ütközik.

Pécsett erre hivatkozva 2005-ben csökkentették 50 ezer és 100 ezer forintra a megváltás korábbi, övezetekhez kötött 300 ezer, 800 ezer és 1,5 millió forintos költségét. A közgyűlés megítélése szerint a hétfőtől életbe lépő, egységesen 900 ezer forintos díj már megközelíti azt az összeget, amelybe egy parkolóhely létesítése kerül.