Másfélmilliárdos áfacsalást lepleztek le a vámosok

Vágólapra másolva!
Magyar és kínai emberekből álló bűnözői csoportot számolt fel a Vám- és Pénzügyőrség. A csoport 2007-2008 között 1,5 milliárd forint áfa-kiesést okozott az államháztartásnak. Nyolc embert őrizetbe vett a rendőrség, kettő ellen elfogatóparancsot adtak ki.
Vágólapra másolva!

Felszámolt egy magyar és kínai emberekből álló bűnözői csoportot a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) az elmúlt napokban. A nyomozók húsz helyszínen tartottak akciókat, melyekben közel 100 nyomozó vett részt.

A VPOP közleménye szerint a csoport Magyarországon élő kínai kereskedők távol-keleten vásárolt áruit vámkezeltették Szlovákiában az általuk létrehozott magyar gazdasági társaságok számára, az áfa-fizetés felfüggesztése mellett. Arra hivatkoztak ugyanis, hogy az esedékes áfát Magyarországon kívánják megfizetni. Az árut ezután Magyarországon értékesítették, az általános forgalmi adót azonban egyetlen esetben sem fizették meg. A csoport tagjai hamis okmányok segítségével hajtották végre a csalást.

A bűnözői csoport így 2007-2008 között mintegy 1,5 milliárd forint áfakiesést okozott az államháztartásnak.

A pénzügyőrök őrizetbe vettek nyolc embert, köztük a csoport vezetőjét is. A házkutatások során az egyik elkövető lakásában engedély nélkül tartott lőfegyvert, nagy mennyiségű lőszert és közbiztonságra veszélyes eszközöket találtak. A bíróság elrendelte mind a nyolc ember előzetes letartóztatását. A csoport két szökésben lévő, külföldi tagja ellen a vámhatóság elfogatóparancsot adott ki.