Jogellenes volt a Hospinvest elleni sztrájk

Vágólapra másolva!
Az elsőfokú ítélet szerint nem a dolgozók gazdasági és szociális érdekeit szolgálta, illetve a megyei önkormányzat jogköreit csorbította az egri kórházban október elején szervezett sztrájk. A dolgozók az ellen tiltakoztak, hogy a Hospinvest Zrt. vegye át a kórház működtetését. A szakszervezet fellebbez a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Jogellenes volt az egri kórházban október 6-án megkezdődött sztrájk - a Salgótarjáni Munkaügyi Bíróság nem jogerős döntéséről az intézményt üzemeltető HospInvest Zrt. régióigazgatója, Kosztura László tájékoztatta hétfőn az MTI-t. A bíróság megállapította, hogy a szakszervezetek olyan követeléseket fogalmaztak meg, amelyeket a sztrájktörvény nem ismer.

A legfőbb követelés a november 3-án hozott döntés indoklása szerint arra irányult, hogy a Heves Megyei Önkormányzat bontsa fel a HospInvesttel kötött, az intézmény működtetéséről szóló szerződést, amivel az önkormányzat jogait kívánták korlátozni - mondta Kosztura. Sztrájkot csak abban az esetben lehet kezdeményezni, ha az a dolgozók gazdasági és szociális érdekeinek biztosítására irányul. Ebben az esetben viszont a bíróság úgy látta, hogy a követelések közül egyik sem erről szól, tehát a szakszervezetek októberben olyan sztrájkot hirdettek, amely jogellenesen akadályozta a betegek ellátását.

Az intézményben működő szakszervezetek október 6-án hirdettek határozatlan idejű általános sztrájkot az intézményben, ám a munkabeszüntetésben, amely végül 3 napig tartott, csupán a szolgálatban lévő dolgozók kisebb része vett részt. Mindez azt követően történt, hogy a szocialista vezetésű megyei közgyűlés március 25-én jóváhagyta azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. A cég november 1-jén vette át az intézmény üzemeltetését.

Hegyaljai Judit, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) egri alapszervezetének elnöke az MTI érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy a tárgyaláson nem voltak jelen, és jogi képviselőjük sem kapott még hivatalos értesítést az ítéletről. A sztrájkot kezdeményező szakszervezetek munkajogászokkal folytatott konzultációt követően fellebbeznek a döntés ellen.